Martin Magnusson, vice ordförande i riksförbundsstyrelsen LRF inledde med att berätta om Jorden och skogen i stans historia.
– Sedan 2006 har LRF arrrangerat Jorden och skogen i stan runt om i Sverige och i Stockholm höll vi till på Skansen i sju år. Därefter har vi fått möjligheten att vara på Berga naturbruksgymnasium där elever får se hur jord- och skogsbruk går till i verkligheten, sa Martin Magnusson.
Meeri Vasberg är kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.
– Jag har själv varit mycket ute i skog och mark och vet hur viktigt det är för elever i storstaden att få vara utomhus samt att få kunskap om hur bönder och skogsägare arbetar. Ni är hjärtligt välkomna hit till Berga i vackra Haninge, sa Meeri Vasberg.
Inger Pripp är grundskoledirektör i Stockholms stad.
– Det är ni elever som ska ta hand om framtiden! Vi satsar mycket på hållbarhet och att ta vara på vad naturen kan ge oss. Vi har också förhoppningen om att Jorden och skogen ska kunna utvidgas för att finnas även på den norra sidan av Stockholm. Jag önskar er två härliga dagar fyllda med kunskap, sa Inger Pripp.
Ett flertal organisationer visade på olika delar av jordbruket och eleverna fick besöka djuren som finns på Berga naturbruksgymnasium.
I den skogliga delen av evenemanget kunde eleverna få veta om hur jägare upprätthåller balansen mellan djuren i naturen, få övningar från Skogen i Skolan, lära sig mer om trä- och pappersprodukter samt plantera träd.
– Vi vill gärna visa en bredd av vilka yrken som finns i skogssektorn samt vad man kan använda cellulosa till. De klasser som passerar oss får också två övningar om hur man tillverkar papper och lagar kolbullar samt information om Skogen i Skolan, sa Anna Malmström, projektledare Storstadssatning och Frida Pihl, regionsamordnare Region Mälardalen.
![]() | |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Mer information
- Kontakta Anna Malmström, Storstadsprojektet
- Kontakta Frida Pihl, regionsamordnare Region Mälardalen
- Skogen i Skolans läromedel – t.ex om Allemansrätten
- Våra övningar – uppfyller LGR11
- Faktasidor – om skogsbruk och svenska träd