Stinkande julgranar

28 december 2010 De har inkommit rapporter om illaluktande julgranar , bland annat från Jämtland. I Finland har rapporter om liknande problem inkommit .

Det finns några anledningar till att julgranen kan lukta illa. Här kommer några anledningar (punkt 2 och 3 är vilda gissningar.)

1

Granen har vuxit i anslutning till en sumpmark, t.ex, en myr eller en mosse. I sumpmarker bildas metangas. Granen har då fått i sig metangas via sitt rotsystem. När granen kommer in i värmen börjar granen avge metangas, vilket luktar som kattpiss.

Lukten går inte att tvätta bort för lukten kommer inifrån via klyvöppningarna på granbarren

2

Ett nerfall av nägot ämne har skett under hösten Därefter blev det kallt utan att något regn hann skölja av granarna. När granarna tinar inne i rumsvärme kan det börja lukta (minst troligt) .

En tvätt av granen med ljummet vatten kan hjälpa

3

Granarna har besprutats med någon kemikalie och granen har frusit ihop ganska snart efter behandlingen

-Samma sak som under punkt 2 händer.

4Det kalla vädret kan ha förstört cellhinnorna i barrens celler. Detta kan hända om granen fått tina upp för snabbt. Skogsforskaren Tapani Repo på Metla i Finland har en teori om att stora temperaturskillnader gör att isen mellan barrcellerna smälter för snabbt vilket får cellhinnorna att spricka. Därför borde man inte ta in granen direkt i rumstemperatur om den stått utomhus i kölden. Det här går att undvika genom att lyfta granen in i garaget, eller duscha av den stelfrusna granen med iskallt vatten så att den tinar längsamt under längre tid (6-8 timmar)

Då hinnorna spricker frigörs olika kemiska föreningar som avdunstar i inomhusluften och därmed avger lukt. En gran som skadats på detta sätt återhämtar sig inte eftersom barren inte längre kan suga åt sig vatten, trots att den står i vatten och vatten också finns i stammen. Den kommer därför att ganska snabbt börja barra. Granen är därför räddningslöst förlorad

Ivar Palo

www.skogssverige.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb