Startskottet på ett expansivt träår

20 februari 2018 Nyligen anordnade föreningen Trästad Sverige sitt fjärde årliga seminarium i rad på Grand Hôtel i Stockholm, men årets upplaga var knappast verkstad som vanligt. De totalt 27 talarna som gästade dagens sju paneler kunde tillsammans summera någonting intressant: modern industriell träbyggnadsteknik kan vara nya tidens byggande. /

Under föreningen Trästad Sveriges seminarium avhandlas det industriella träbyggandets myter, möjligheter och mervärden, och för dem som var på plats för att lyssna blev det uppenbart att medan myterna blir färre blir fördelarna och möjligheterna allt fler. Summeringen från dagen var att svensk industriell träbyggnadsteknik kan vara på väg in i sin mest expansiva fas någonsin.

– Genom att vi kan bygga snabbt, kostnadseffektivt och med direkteffekt på klimatet bidrar modernt industriellt träbyggande redan till att lösa våra samhällsutmaningar här och nu med bostäder, tillväxt och klimatmål. Vårt uppdrag under året är att få ännu fler att inse vilka möjligheter och fördelar som finns för både stad som land. Nu lyfter vi ut frågan i hela Sverige, menar Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten och ordförande för föreningen Trästad Sverige.

Med modernt industriellt träbyggande menas i regel valet av trä som stommaterial för flerbostadshus och konstruktioner i större skala. På grund av sin låga vikt, sin snabba återväxt, sin nära tillgång och höga formbarhet har Sveriges mest traditionella byggnadsmaterial kunnat transformeras till Sveriges nya sätt att bygga. Ett exempel som uppmärksammades under dagen är Lindbäcks byggs nya fabrik i Piteå som snart kommer kunna volymproducera en komplett lägenhet var femtionde minut, redo för transport och effektiv montering till flerbostadshus på plats i tätorter.

– Jag har skrivit om arkitektur i över 30 år. Det har aldrig pratats som mycket om träbyggande som nu. Intresset har fullkomligt exploderat både i Sverige och internationellt och någonting stort är på väg att hända, säger journalisten och författaren Mark Isitt.

I panelerna pratades det om ett intresse som snarast har exploderat, en kraftigt ökad efterfrågan på flerbostadshus och större konstruktioner byggda med trästomme. Samtidigt vittnar byggaktörerna om en ökad kapacitet och en processindustri som i nära samarbete med forskningen ständigt effektiviseras.

– Vi har kommit långt och framsteg sker hela tiden. Många tidigare osäkerheter kring exempelvis brand, fukt och akustik är idag ickefrågor. Träbyggandet är här för att stanna, och växa. Vårt seminarium på Grand Htel var bara startskottet på ytterligare ett expansivt träår, menar kommunikationsansvarig på föreningen Trästad.

Föreningen Trästad Sveriges kommande träbyggnadsseminarium anordnas 9 mars i Malmö, 27 mars Halmstad och 28 mars Karlstad.

Om föreningen Trästad Sverige:
Föreningen Trästads syfte är att inspirera till att utveckla träbyggnation och sprida kunskap om hur detta görs på bästa möjliga sätt – tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt. På sikt är syftet att bidra till framväxten av en europeisk och global marknad för svensk industriell träbyggnadsteknik, men inte minst bidra till att skapa förutsättningar för ett ökat träbyggande i Sveriges kommuner. Föreningen Trästad leds av landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson, och en styrelse med kansli.

Föreningen Trästads träbyggnadsseminarium är en del i den kunskapsdelning som föreningen har som syfte, vilket är en viktig del i det gemensamma samhällsansvaret att möta behovet av fler bostäder, ökad tillväxt och samtidigt med så litet klimatavtryck som möjligt

Kontaktperson föreningen Trästad Sverige
Carl Wangel
Sveriges Träbyggnadskansli
Box 555 25
102 04 Stockholm
Tel: 070-392 88 07
E-post: carl.wangel@trabyggnadskansliet.se

Presskontakt
Jörgen Boman, Kommunikationschef och presskontakt, jorgen.boman@lansstyrelsen.se, 070-669 00 10, 070-669 00 10

Läs mer: http://www.lansstyrelsen.se/Vasterbotten/Sv/om-lansstyrelsen/pressrum/Pages/default.aspx

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb