Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

7 december 2020 Tobias Barrstrand har startat företaget Skogspartner som förser skogsägare med ”hybridplaner baserad på laserburen skogsdata och simuleringar i Skogsanalysen” där han samarbetar med Jonathan Andersson. / SkogsSverige

Skogsmästare och jägmästare förser branschen med innovativa hybridplaner

Tobias Barrstrand, jägmästare

När blev du färdig med utbildningen, hade du någon inriktning och varför ville du bli just jägmästare?
– Jag blev färdig med utbildningen 2009 och avslutade mina sista två år på Ultuna i Uppsala med inriktning skogsindustriell ekonomi. Jag har alltid varit aktiv och gillat skog och natur, och blev direkt intresserad när jag hittade utbildningen när jag började fundera på vad jag skulle studera efter värnplikten.

När startade du företaget?
– Jag startade företaget under sista året under min utbildning tillsammans med en kursare. Jag skrev examensarbete om marknaden för oberoende rådgivning inom skogsbranschen och tyckte att jag identifierade en möjlighet på marknaden.

Vad har betytt mest för dig i yrket med tanke på din utbildningar?
– För mig blev det en väldigt bra kombination med de skogliga första åren i Umeå och det ekonomiska och affärsmässiga i Uppsala. Det nätverk och relationer jag byggde upp har betytt mycket både personligt och affärsmässigt för mig.

Har du tips till andra som vill gå utbildningarna?
– Jag hade ingen koppling eller bakgrund till vare sig skog eller jakt när jag började utbildningen, och även om många kursare säkerligen är uppvuxna med det, så ska ni absolut inte låta det skrämma er från att söka utbildningen. Olika är bra. Håller också med Jonathan, ta chansen, var öppen och skapa relationer. Branschen är liten och ni kommer med största sannolikhet springa på många kursare i arbetslivet.

Vilken vision har du framåt?
– Just nu expanderar vi som företag, och det är en spännande tid med mycket utveckling och nya idéer, innovation och digitalisering är i fokus. Vi ser en ökad efterfrågan på skoglig och strategisk rådgivning, vilket är väldigt roligt och helt i linje med vår vision, att skogsägare ska ha tillgång till kunskapen om sin skogs potential och möjligheter. Vi vill fortsätta att hjälpa skogsägare med att skapa en egen vision och strategi för att nå ett hållbart och uthålligt skogsbruk.

Jonathan Andersson, skogsmästare

När blev du färdig med utbildningen, hade du någon inriktning och varför ville du bli just skogsmästare?
– Jag blev färdig med utbildningen 2018. På gymnasiet studerade jag Naturbruk/jakt och viltvård, och letade mig därifrån vidare till skogligt basår i Värnamo för att garantera en plats till Skogsmästarskolan. Inriktningen skog intresserar mig eftersom jag vill vara med och påverka framtidens skogsbruk och hur det hanteras i Sverige. Flera skogsmästare jag pratade med var väldigt nöjda med utbildningen, den verkade bra med något mer praktisk inriktning vilket passar mig.

Hur har du utvecklat hybridskogsbruksplanerna?
– Det är en lång process som löpt parallellt med vanliga skogsbruksplaner i många år för att kunna utveckla vårt verktyg Skogsanalysen. När ny laserdata kom ut såg vi möjligheten att använda detta verktyg även för att processa denna typ av data, vilket ledde till framtagningen av det som vi idag kallar ”hybridplaner”.

Vad har betytt mest för dig i yrket med tanke på din utbildning?
– Det mest användbara från skogsmästarutbildningen var de skogliga skötselgrunderna, vilka hela vårt skogsbruk i Sverige fortfarande bygger på. Trots all ny teknik och framsteg gällande rationaliseringar etc. så kan man alltid gå tillbaka till resultat och forskning som togs fram på 1900-talet och finna att dessa stämmer förvånansvärt bra. Förståelsen för dessa gör att man alltid känner sig förberedd att tackla även de svåraste frågor och problem man stöter på i arbetslivet.

Har du tips till andra som vill gå utbildningarna?
– Skogsmästarskolan har en väldigt stark tradition av networking – både mellan studenter och direkt till branschen. Ta vara på varje tillfälle som ges att bygga upp ett nätverk oavsett om det är under en föreläsning på studietid eller på studentpuben senare på kvällen.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb