Skogsmässor –bara för män?

11 juli 2006 Den internatonella konferensen Gender in Forestry genomfördes på SLU 17-21 juni med ett femtiotal deltagare från många länder. En del passade på att studera Skogsnolia ur genderperspektiv.

Ett antal internationella deltagare på konferensen Gender in Forestry genomförde en intervjuundersökning ur genderperspektiv på årets Skogsnolia. Det visade sig att 62 % av utställarna vände sig enbart till män. 89 % av besökarna på mässan var män. ,,Syftet var att dra uppmärksamhet till genderfrågan ,,Först en förklaring av ordet gender vars mening kanske inte är klar för alla Det engelska ordet gender avser kön ur främst social synvinkel (i motsats till 'sex'). I svenskan används termen genus på samma sätt. ,,Gender har dock blivit ett internationellt begrepp som handlar om mäns och kvinnors likställdhet i samhället. Inom forskningen arbetar man t.ex med att identifiera strukturer och mekanismer som motverkar jämställdhet.,,Åter till undersökningen,Utställare på Skogsnolia intervjuades av fyra grupper efter ett formulär.,Följande frågor ställdes till utställarna:
,• -till vem vänder sig utställaren?
,• – Vilka förväntar sig utställaren ska besöka montern?
,,Alternativen var:
,-endast män
,-Mestadels män
,-både män och kvinnor
,-mestadels kvinnor
,.-endast kvinnor
,-,Intervjuarna noterade även de observationer de gjorde av besökarna med avseende på kön.,,Man observerade:
,

  • Hur många män besökte montern under 5 minuter
    ,
  • Hur många kvinnor besökte montern under 5 minuter
    ,
  • Hur många män pratade med utställaren under 5 minuter
    ,
  • Hur många kvinnor pratade med utställaren under 5 minuter
    ,,Man frågade även utställarna vilka deras målgrupper var:
    ,Skogsnolia beskriver sig själva med att de är en av de viktigaste affärsmässorna i Sverige. ” Det här är inte en mässa som vill bli ”större” utan bredare, djupare och mer innehållsrik. Fokus ligger snarare på kvalitet än kvantitet. Att stödja utställarna, deras produkter och locka rätt sorts publik.”,,,,,Resultatet av den lilla undersökningen blev följande:,,(71 av 216 utställare intervjuades (=33 %),,77 % av besökarna var män (under en timme räknades 597 män och 260 kvinnor) ,62 % av utställarna deklarerade att de vände sig mestadels eller enbart till män,89 % av utställarna sade att deras besökare var mestadels eller enbart män,,,Med tanke på att det ändå observerades ganska många kvinnor på mässområdet, kan man fråga sig vad de gjorde på mässan. ,,En fråga som undersökarna ställde sig var: ,hur länge har utställarna råd att ignorera kvinnor. ,,,,Resultaten visar på verkligheten. Skogsbranschen är mycket mansdominerad. De flesta skogsmaskinentreprenörer och maskinförare är män. Sveaskog hade till nyligen en kvinnlig maskinförare (källa: Sveaskogs vd Gunnar Olofsson). Det innebär att kvinnliga förebilder saknas nästan helt. Alla historier om skickliga maskinkuskar och deras bedrifter har alltid män i huvudrollen, vilket gör att unga kvinnor har svårt att identifiera sig i den rollen . Det är inbyggt i såväl unga mäns som kvinnors föreställningsvärld. ,,Man frestas till att dra parareller med Florence Nightinggales betydelse för att locka unga kvinnor till sjuksköterkseyrket. För unga män är det dock inte lika självklart eller?.,,Skogsbranschen borde dock tjäna på att få in mer kvinnor i skogen. Aktiva åtgärder lär dock behövas från näringen. ,,- när kommer t.ex den första skogsmaskintillverkaren med kvinnliga demonstrationsförare?,- när ställer kvinnor upp i skotar-SM?,,Här kanske man kan lära av och dra parareller med utvecklingen inom damfotbollen. På 60 och 70-talen fanns det få kvinnor som spelade fotboll. Alla stjärnor var män (Cruyff, Beckenbauer, Edström, Pele, Seeler, Best mfl.) idag finns både manliga och kvinnliga stjärnor. Sverige har ett damlandslag som innehåller stjärnor och därmed förebilder för unga kvinnor. Att bli fotbollsspelare är idag nästan lika naturligt för dem som för unga män. ,,När blir det lika naturligt för en kvinna att bli skogsmaskinförare eller -skogsentreprenör? 30 år eller 100 år?,,Ivar Palo,SkogsSverige,
  • Hämtar fler artiklar
    Till Skogen startsida
    På väg
    Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
    SkogsJobb