Skogen i Skolans Riksmöte 2014

22 september 2014 Varje år möts Regionsamordnarna från de tio regionerna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte för att utbyta information, kunskap och få inspiration. 2014 års Riksmöte arrangerades av Region Jämtland i samarbete med Nationella kansliet och tog plats på Persåsen strax utanför Östersund. Under tre dagar tog vi del av regionernas aktiviteter, nyheter från Nationella kansliet, utomhusövningar och diskuterade gemensamma begrepp och påbörjade ett visionsarbete.

Skogen i Skolans nationella verksamhet har bedrivits i över 40 år på skolans villkor. Idag består den av tio regioner med Regionsamordnare och regionala styrgrupper samt ett Nationellt kansli med en nationell styrgrupp.

Den 26-28 augusti samlades Regionsamordnarna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte förlagt på Persåsen utanför Östersund i Jämtland. Årets möte arrangerades av Region Jämtland och Nationella kansliet.

Efter att alla hade anlänt fick varje region redogöra för de aktiviteter och evenemang man hade ordnat fram till augusti och även vad som skulle ske fram till årsskiftet. Bland aktiviteterna märktes skogskollo för tjejer som i år arrangerades i tre regioner, dvs Västerbotten, Västernorrland och även Dalarna-Gävleborg. Kollot har uppmärksammats både i lokal och regional media samt även i ett nyhetsinslag på TV4:s riksnyheter.
Läs mer om Skogskollo för tjejer

Regionsamordnarna för Regionerna Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Mälardalen berättade om tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare. Tävlingen innehåller kvalificeringsmoment där fyra klasser sedan väljs ut till en final med både teoretiska och praktiska övningar inom- och utomhus. Som material utgår man från läromedlet Boken om skogen och Allemansrätten.
Beställ Skogen i Skolans läromedel och material om Allemansrätten

Förutom detta deltar flera regioner i LRF:s Jorden och skogen i stan och även Nationella kansliet.
Läs mer om Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium

Dessutom har många ordnat skolskogar och skolor i sina regioner. Man har inventerat skolskogarna och byggt upp vindskydd, eldstäder mm.
Vill din skola också ha en skolskog? Läs mer här

Många regioner besöker skolor, ordnar studiebesök och skogsdagar, utbildar och informerar lärare och lärarstudenter.
Kontakta din Regionsamordnare!

Under dessa dagar diskuterade vi även våra gemensamma begrepp och vision, marknadsföring och kommunikation. Vi fick exempel på olika övningar man kan göra utomhus med elever och även för lärare.
Sök bland våra 600 övningar

Nationella kansliet tackar alla medverkande för ett givande Riksmöte 2014.

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier Skogen i Skolan
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
 

Skogen i Skolans Riksmöte 2014 Samarbetsövning utomhus under Riksmötet 2014

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb