I samverkansprojektet Innovation Square fick formgivaren Dan Ihreborn uppgiften att göra något klurigt, som skulle sätta möbeltillverkare på prov.
Han designade en fin fåtölj. Utmaningen: tillverka den här maskinellt, utan att förlora något i hantverkskvalitet.
– När fåtöljen står framför dig ska du inte se någon skillnad på om den är gjord helt manuellt eller med modern teknik, säger Martin Johansson på Stolab i Smålandsstenar, som tog emot bollen. Fåtöljen, som ännu inte finns framme, ska presenteras på Trä & Teknik.
– För oss är utmaningen dels att följa formgivarens ritning i varje komplex detalj, inte förenkla något som annars ofta sker i industriella processer. Men också att kunna producera den i korta serier, med lönsamhet, säger Martin.
Det berättar han mer om på Wood Fusion-scenen 28 augusti.
– Jag kommer att ge vår bild av varför vi tror på svensk produktion och hur vi kan uppfylla de löften vi gett våra kunder. Själv är han övertygad om att nya vassa maskiner, automatisering, CNC-teknik och robotar är framtiden.
– Normen är ju att hantverk är något fint och exklusivt. Alla vill att människan ska göra en viss produkt, konstaterar han.
– Men kommer man i ett läge där vi ska tillverka den här produkten i 10 000 exemplar per år innebär det att människor får slita, kanske slita ut sig. Då har man glidit över en linje, det blir nästan utnyttjande.
Stolab har idag fyra robotar igång som gör många av de moment som tidigare var tunga och farliga. Dessutom målar de, lackslipar och putsar olika detaljer.
– Det är inte rimligt att en anställd står och gör samma moment, kanske putsar en detalj, tusentals gånger på ett år. Hur charmigt det än kan låta. Martin Johansson ser något vackert i den utvecklingen:
– Vi hyvlar ju inte för hand längre, det slutade vi med för många år sedan. Vi måste våga mer, ta ut svängarna, använda maskinerna på ett smart sätt.
Samtidigt utvecklas ritverktygen, CAD-programmen blir alltmer avancerade.
– Nästa utmaning är att industrin ska ta sig an tekniken, så vi kan göra de här avancerade sakerna. Då spänns bågen till nästa nivå, det är då det blir magi. |