PIDA fyller tio år som internationell tävling

11 maj 2017 När BillerudKorsnäs designtävling PIDA– Packaging Impact Design Award firar tio år som internationell tävling vill arrangörerna ge deltagarna en bredare utmaning jämfört med tidigare år: Challenge conventional packaging! Uppgiften är att ta fram en nyskapande förpackning, som både står ut i butikshyllan och tar ansvar för miljön. / BillerudKorsnäs

Nytt för i år är också att BillerudKorsnäs inför en ny priskategori för hållbarhet och inrättar ett helt nytt pris där allmänheten bjuds in att utse sin egen vinnare via Facebook. Årets PIDA-event och prisutdelning hålls den 23 maj i Stockholm.

PIDA är öppen för designstudenter som inriktat sig på förpackningsdesign. Sedan i början av januari har 48 lag och studenter från fyra deltagande skolor arbetat med sina bidrag för årets tävling. Varje år tar man fram en ny uppgift som är baserad på trender och aktuella ämnen. I år bygger briefen på temat Challenge conventional packaging for a sustainable future; att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid vilket också är BillerudKorsnäs egna mission.

”PIDA är viktigt för BillerudKorsnäs av en rad anledningar. Tävlingen ger oss en möjlighet att samla varumärkesägare och konverterare och ge dem chansen att möta och inspireras av en ny generations designers. Och de tävlande får en chans att visa upp sina bidrag och få värdefull feedback. För många tävlande är PIDA också det första mötet med deras blivande arbetsgivare. Vi på BillerudKorsnäs får med PIDA chansen att bidra till utvecklingen inom förpackningskonstruktion och förpackningsdesign”, säger Magnus Levinsson.

Förutom en totalvinnare kommer juryn också att utse vinnare i följande kategorier:

  • Sustainability
  • Innovation
  • User friendliness
  • Shelf Impact

Totalvinnaren bedöms efter samtliga av dessa kategorier plus bland annat producerbarhet (det vill säga att förpackningen ska vara möjlig att tillverka) samt marknadsplan.

Nytt pris på Facebook Vid sidan av juryns pris har BillerudKorsnäs inför årets PIDA även lanserat en tävling på sociala medier, där vinnaren utses direkt på Facebook. Alla finalister har möjlighet att delta i tävlingen. Filmklipp på de nominerade bidragen kommer att ligga uppe på PIDAs Facebook-sida från och med den 12 maj och omröstningen pågår till kl 12.00 den 23 maj.

”Med Facebook-tävlingen vill vi bredda PIDA och visa upp de fantastiska bidragen vi fått in för en större publik än de som har möjlighet att delta i eventet i Stockholm den 23 maj. Genom att alla kan gå in och rösta ger vi också fler en möjlighet att engagera sig för design som utmanar och som bidrar till en mer hållbar framtid”, säger Elin Li, projektledare för PIDA.

Om PIDA BillerudKorsnäs startade PIDA, Packaging Impact Design Award, i samband med designåret 2005, med syftet att belysa svensk design. Sedan 2007 hålls PIDA i Sverige, Tyskland och Frankrike. I år är den svenska tävlingen större än någonsin med 48 tävlande bidrag från 4 skolor och universitet; Mittuniversitet, Linköpings Universitet, Nackademin och Brobygrafiska.

Vinnare utses av en jury bestående av flera framträdande branschprofiler; Isabelle Dahlborg Lidström, designbyrån Nine, Marie Ahlvik, Svenska Förpackningsgillet, Lasse Svärd, Gafs Kartong, Idun Olsson, Silver, Lisette Andersson, Eson Pac, Emma Norbäck, Delicato samt Sofia Erixson, Orkla Foods och sofiaerixson.se.
Det vinnande laget i den svenska tävlingen får förutom äran en resa till Barcelona i Spanien och ett besök på konst- och designskolan Escola Massana.

För mer information, vänligen kontakta: Elin Li, Business Development Director, Cartonboard, +46701677306, elin.li@billerudkorsnas.com

BillerudKorsnäs levererar förpackningsmaterial och -lösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 300 anställda i över 13 länder.
BillerudKorsnäs omsätter ca SEK 22 miljarder och är noterat på Nasdaq Stockholm. www.billerudkorsnas.se.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb