– Jag leder och utvecklar verksamheten för miljöcertifiering av skogsentreprenörer. Skogsindustrins kunder efterfrågar certifierade skogsprodukter där entreprenörerna utgör länken mellan skogsägaren och industrin. Vi är 7 personer i företaget som årligen träffar över 600 av våra 2.100 kunder. Vid besöken genomförs certifiering och revisioner, men arbetet innehåller också mycket rådgivning och kunskapsöverföring. Verksamheten finns i hela landet, berättar Per Eriksson, jägmästare och vd för ECSkog AB.
Det är i skogen det händer. Skogen måste skötas rätt, hållbart och varsamt. Det är bland annat därför en skogsvetenskaplig utbildning som jägmästarprogrammet finns på SLU i Umeå. Dessutom kan du också studera till skogsmästare på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.
Varför anser du att ditt jobb passar bra för en jägmästare?
– Jag är Jägmästare och Marknadsekonom, vilket är en bra grund när man vill arbeta inom skogsnäringen och som företagsledare för ett kunddrivet företag. Jag har arbetat både i statlig sektor, på Sveaskog, och i näringslivet bland annat på Sydved och Skogforsk. På arbetsmarknaden finns en mängd yrken för en Jägmästare och i min nuvarande tjänst är det en stor fördel med en både praktisk och bred skoglig erfarenhet.
Vad har utbildningen betytt för dig?
– Det är en skogsvetenskaplig utbildning om man vill förstå skogen, hur den fungerar och används på bästa hållbara sätt. Vi upplevde mycket på flera studieresor i hela Sverige, med många sociala aktiviteter och stora möjligheter till jakt.
Vilket tips har du till de som vill studera till Jägmästare?
– Jägmästarutbildningen kan leda till ett jobb där man arbetar med allt ifrån biologi till affärer och företagande. Man har en möjlighet att hitta en tjänst där man kan vistas ute i skogen. Att tillhöra en yrkesgrupp som arbetar med ett klimartsmart material för en klimartsmart framtid känns helt rätt!
Mer information