Det började med en 28 veckor lång maskinförarutbildning, arrangerad av SCA, Komvux samt Skedomskolan, och nu jobbar de ihop i samma maskinlag – Paljakkalaget. I en tid då det råder brist på skogsmaskinförare är det extra kul att höra att de fyra tjejerna är så nöjda med sina yrkesval. Det är inte vanligt att träffa ett maskinlag bestående av endast tjejer, så jag kan inte låta bli att fråga om deras upplevelse i en relativt mansdominerad bransch.
– Ingen vi träffat har varit otrevlig eller reagerat negativt på att vi som kör maskinerna är tjejer. Både under utbildningen, praktiken och anställningen har alla bemött oss på ett positivt sätt.
Det finns de som undviker att söka sig till maskinförarutbildningar för att de inte vill lyfta tungt eller skruva i maskinerna. Men tack vare modern teknik är det simultanförmåga och fingerfärdighet som gör en duktig skogsarbetare idag, inte fysisk styrka.
– Det är snarare mycket stillasittande så man får komma ihåg att röra på sig lite emellanåt, säger Anna. Och vad gäller skruvandet så finns det kunnig servicepersonal som sköter det. Vi är anställda för att köra maskinerna, inte för att skruva i dem, säger Johanna.
Vilka utmaningar har ni i jobbet?
– Själva planeringen av körningen. Utbildningen täckte inte den delen av jobbet och naturen ser väldigt olika ut beroende på var vi är. Man får använda hjärnan en hel del, så vi är ganska trötta när arbetsveckan är över, stämmer hela laget in.
När jag sätter mig i bilen och kör tillbaka till kontoret kan jag inte låta bli att fundera på hur det skulle kännas att köra skogsmaskin till vardags.
/ Matti Erikoinen, Regionsamordnare Region Västernorrland
Mer information
- Kontakta Matti Erikoinen, Regionsamordnare Västernorrland
- Läs mer om Region Västernorrland
- Skogsutbildning på Naturbruksgymnasium
- Utbildningar till skogsmaskinförare