Seminariet hade rubriken ”Ätbara tallrikar, komposterbara skor – nya sätt att utnyttja cellulosa” och arrangerades av Finlandsinstitutet, Aalto-universitetet och Finsk-svenska handelskammaren.
Pirjo Kääriäinen, är chefsdesigner på Aalto-universitetet som vann H&M Global Change Award 2016. Hon visade ätbara tallrikar och nya textilfibrer av återvunnet papper och berättade om Aalto Chemarts som startade 2011 och är en tvärvetenskaplig utbildning samt forskning. Nina Riutta, är ChemArtsstudent visade biologiskt nedbrytbara växtskydd och cellulosa i rörelse som kan krympa, vara böjbart. Andra exempel på vad man skapat av cellulosa och andra biomaterial är ätbara tallrikar, komposterbara skor och förpackningar samt slitstarka lampskärmar. Ett forskarteam vid Aalto har utvecklat en process som gör att man kan utvinna textila fibrer ur cellulosa på ett hållbart sätt och med samma teknik kan man återvinna och skapa nya textilier av bomull med samma teknik.
Birgitta Sundblad är vd på Innventia AB. Birgitta berättade om ”A Cellulose Based Society” och visade en broschyr med ett omslag som består av 50% återvunna textilfibrer eller i klartext – gamla jeans!
– Omslaget är ett exempel på och en sammanfattning av just det rapporten handlar om: en cirkulär ekonomi. I ett cellulosabaserat samhälle går inte några fibrer till spillo – de återanvänds. Vi ville visa att en pappersmaskin kan användas för mer än vanligt papper: att skapa textillika material, gärna i nya och innovativa tillämpningar, sa Birgitta Sundblad.
Mikael Hannus, Stora Ensos innovationschef i Sverige, berättade om nya innovationer.
– Det handlar om att vi använder oss av trädets naturliga beståndsdelar. Först plockar vi isär dessa och sedan sätter vi ihop dem till helt nya biobaserade material”, förklarade Mikael Hannus.
Han berättade bl a om textilier som är på stark framväxt samt att använda nanocellulosa för 3D-printing och även som en del i kartongmaterial, för att tillverka lättare förpackningar men med samma styrka och styvhet trots att mindre mängd fibrer används. Mikael presenterade även företagets satsning på lignin, som bl a kan användas i lim eller till polyuretan för isoleringsmaterial i t ex kylskåp.
Sigrid Barnekow är programchef för Mistra Future Fashion som är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram med ett unikt systemperspektiv på modebranschen.
– Visionen är att ”close the loop”, det vill säga sluta kretsloppet och göra processen cirkulär för mode och kläder – och därmed möjliggöra ett systemskifte i den svenska modebranschen, och som i sin tur leder till en hållbar utveckling av näringsliv och samhälle.
Mira Povelainen, är vd på Montisera.
Hon berättade om deras arbete med ett pantenterat granextrakt från den finska skogen, som kan användas för att förebygga och behandla symtom och sjukdomar i urinvägarna.
– Montisera har byggt upp en patentportfölj på ett överraskande effektivt sätt genom att använda vårt stora nätverk med experter.
I den avslutande paneldebatten sa Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall: – Vi skulle önska att staten, som är en storkonsument, ändrar sina upphandlingskriterier och styr mot mer klimatsmarta produkter. På så sätt skulle vi kunna få ut mer innovativa och biobaserade produkter på marknaden i en snabbare takt. Men man ska komma ihåg att vi alla som konsumenter också har stor makt. Ju mer klimatsmarta produkter vi köper och efterfrågar desto snabbare kommer den gröna omställningen att gå.