Nya rutiner för skonsammare avverkning

2 oktober 2015 Siljan Skog har länge arbetat aktivt med att minska risken för körskador, genom utbildning, ny teknik och hjälpmedel. Nya rön och metoder kommer fram, och Siljan Skog genomför nu tillsammans med samarbetspartners en större översyn av arbetssätt och metoder, i vad som kallas projekt Skonsam avverkning. Under hösten kommer alla virkesköpare hos Siljan Skog att tillsammans med entreprenörer gå igenom och utvärdera rutiner och metoder för fordon i samband med avverkning och gallring, och utarbeta nya arbetsrutiner.

– Vi har ett nära samarbete med våra entreprenörer, säger Mats Sigvant, VD hos Siljan Skog.

Alla entreprenörer vi samarbetar med är redan miljöcertifierade enligt PEFC, och alla är också engagerade i arbetet med att förbättra våra arbetsmetoder. Genom att vi nu går ut i skogen och diskuterar arbetsmetoderna i detalj med dem som kör skördarna och skotarna får vi med oss alla värdefulla erfarenheter i arbetet.

Vinsterna av exempelvis en bättre detaljplanering av varje trakt kan vara många, förklarar regionchef Ingemar Berling som leder utbildningen.
– Huvudsyftet är förstås minskad påverkan på mark och vatten, men vi kan också uppnå andra fördelar som att slitaget på maskinerna minskar, liksom bränsleförbrukningen – vilket i sin tur kan innebära lägre avverkningskostnader. Vi kan få högre kvalitet på natur- och kulturvård med speciell körteknik intill sådana objekt, och en förbättrad arbetsmiljö för skotarförare, genom mindre vibrationer då man risar körvägarna mer strukturerat.

Om Siljan skog
Siljan Skog är inköpsbolag för Siljan-koncernen, med säte i Mora.

Siljan Skog hjälper skogsägare med skogsskötsel, och är idag samarbetspartner för några tusen skogsägare i Mellansverige.

För vidare information kontakta
Regionchef Ingemar Berling                                          070-190 59 47
VD Mats Sigvant                                                               070-554 82 43

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb