Naturpanelen lanseras av AB Karl Hedin Sågverk

18 november 2014 Naturpanelen lanseras av AB Karl Hedin Sågverk löpande under hösten 2014. Byggandet i Sverige söker mer efter ekologiska och naturliga produkter. Den inriktningen gör att AB Karl Hedin utvecklar produkter som Naturpanelen. / AB Karl Hedin

Naturpanelen lanseras av AB Karl Hedin Sågverk
Naturpanelen frå AB Karl Hedin Sågverk

AB Karl Hedin Sågverk, en verksamhet inom AB Karl Hedin Industri, lanserar  Naturpanelen som har ett naturligt skydd av kisel/kalium. Behandlingen utförs direkt på fabrik och skapar en produkt som är klar för montering direkt ur paketen. Produkten kommer lanseras löpande under hösten på utvalda bygghandelsanläggningar och ingår i helhetskonceptet, från planta till planka.

Peter Lindström, Försäljningschef berättar
– Varje panelbräda är behandlad med Sioo träskyddsbehandling som innehåller naturligt kisel/kalium. Denna behandling skapar en hård yta och består av samma ämnen som organismer ute i naturen bildar för eget skydd mot UV-strålning, väta och mögel. Behandlingen ger också skydd mot lättare röta, algpåväxt, insektsangrepp och har en brandhämmande funktion.

Naturpanel andas och är lätt att hålla ren. Den är miljövänlig, vacker, hållbar och lättskött. Träskyddsbehandlingen håller i upp till 10-12 år med beaktande av underhållsanvisningar.

Den naturligt vackra och ljusa ytan övergår till en vitgrå nyans efter ca 6-24 månader

för att sedan bli silvergrå när den åldras. Naturpanel är det självklara valet av ytterpanel för oss som älskar och värnar om naturen.

Naturpanelen frå AB Karl Hedin Sågverk

Panelen levereras i mindre och skyddande förpackningar för enkel hantering men också för att hålla varan i bästa skick vid förvaring.

Vad är kisel och kalium?
Kisel är en av livets beståndsdelar. Kisel är det näst vanligaste grundämnet på jorden och  finns i den mänskliga kroppen, i djur, växter och bergarter som kvarts (sand, bergskristall).   I naturen återfinns kisel aldrig i ren form utan alltid i föreningar med syre som kiseldioxid. Då ofta i föreningar med vatten och kallas kiselsyra. Kiselsyra finns i de allra minsta marina organismerna, kiselalgerna, som fanns i urhavet redan för 80 miljoner år sedan.

Kalium är ett grund- och spårämne som tillhör gruppen alkalimetaller och är vanligt förekommande i naturen ofta bundet till salt i till exempel havet, men det förekommer också i olika mineralföreningar. Det är ett viktigt spårämne för djur och växter, där det verkar på cellnivå och i fråga om nervsignalöverföring. I människor reglerar kalium vatten-syrabalansen och vätskebalans. I muskelvävnadernas cellvätska är kalium den viktigaste katjonen.

För ytterligare information
Peter Lindström                                                                                                                         Försäljningschef, AB Karl Hedin Sågverk                                   
Mail: peter.lindstrom@abkarlhedin.se                                   
Tel: 070-336 82 83

AB Karl Hedin är en familjeägd sågverks- och handelskoncern med verksamhet i Mellansverige och Estland. Företaget grundades  1917 och har idag 940 anställda och omsätter cirka 3,4 miljarder kronor. Koncernen bedriver idag verksamhet inom sågverk, förädling, emballage och bygghandel. Företagets råvaruorganisation hanterar 1,4 miljoner kubik timmer. Koncernens 38 egna bygghandelsanläggningar omsätter ca 1,6 mdr och där säljs bland annat AB Karl Hedins egenförädlade produkter. För ytterligare information se, www.abkarlhedin.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb