Mats Fröjdenstam är med som expert i SkogsSveriges frågelåda och svarar främst på frågor kring fastighetsrätt, skogsekonomi och skatter kopplat till ägande och överlåtelser av jord, skog och gårdar. Mats är Skogsmästare och registrerad Fastighetsmäklare på mäklar- och rådgivningsföretaget Areal. Hälften av hans arbetstid består av arbete kring fastighetsförmedling och fastighetsvärdering av jord, skog och gårdar. Den andra hälften av arbetstiden består av rådgivning kopplat till detsamma, exempelvis markförhandling, intrångsförhandling, rådgivning kopplat till fastighetsöverlåtelser, rådgivning inom fastighetsrätt samt ekonomi- och skatterådgivning för jord- och skogsägare.
Varför tycker du ditt jobb passar bra för en Skogsmästare
– Jag är utbildad Skogsmästare och Reg. Fastighetsmäklare och har läst vid SLU i Uppsala och Skinnskatteberg samt kompletterande kurser för att bli fastighetsmäklare vid Högskolan i Gävle, Örebro Universitet och Mitt Universitet i Sundsvall. Jag tror att det är en stor fördel att vara utbildad inom jord eller skog när arbetar med fastighetsrådgivning eller fastighetsförmedlingsfrågor kopplat till jord- och skogsägande.
Vad var det bästa med Skogsmästarprogrammet och vad har det betytt för dig
– Skogsmästarprogrammet har gett mig en god praktisk och teoretisk grund att stå på i mitt arbete. En hel del av de kurser jag läste på Skogsmästarprogrammet använder jag inte till vardags men det ger mig ändå en större förståelse för helheten inom jord- och skogsbruk. Framförallt det praktiska basåret som jag läste vid SLU i Uppsala har gett mig en större allmän förståelse för skogsbrukets utmaningar.
Ditt tips till de som vill studera till Skogsmästare eller Jägmästare
– Personligen tror jag att skogsutbildningar är ett framtidsyrket. Det genererar hållbara slutprodukter och tjänster som ligger rätt i tiden i vårt klimatupplysta samhälle. Rent praktiskt vill jag även ge ett tips för er som väljer att studera skog att engagera er i studentkåren eller i andra studiesociala sammanhang. Skogsbranschen är liten och de ni lär känna under utbildningen ger er ett gott kontaktnät när ni väl är ute i arbetslivet.
Mer information