Vad har du för bakgrund?
– Jag är utbildad möbelsnickare och läst vidare vid Linköpings universitet till slöjd- och teknik lärare.
Vilken är din roll i Skogen i Skolan och hur länge du har arbetat med verksamheten?
– Sedan 1998 har jag varit Regionssamordare i Värmland.
Vilka Skogen i Skolan-aktiviteter har du haft och varit mest nöjd med? Hur många har du nått?
– Kursen, ”Lära med skolskogen” på Duse udde utanför Säffle arrangerade vi under många år då ca 500 lärare deltog. Vid Skogens Dagar i Karlstad har jag varit projektledare vid 7 tillfällen av 8 och ca. 28.000 elever har fått skoglig kunskap sedan starten 1996. Det evenemanget återkommer vart tredje år. Förutom detta har jag hållt kurser för lärare/lärarstudenter i utomhuspedagogik och trämaterial-lära vid KAU, Karlstads Universitet. Sist men inte minst alla möten i skogen med elever och lärare på skogsdagar i Värmlands alla 16 kommuner med Skogen i Skolan-aktiviteter.
Kan du berätta mer om din bok?
– ”Mat i skolskogen” kom ut 2005 och öppnade fler dörrar med heldagar i skogen och skogsmat över öppen eld. Jag blev intervjuad på bokmässan i Göteborg av restauratören Carl-Jan Granqvist och besökte Måltidens hus i Grythyttan. Enligt kocken Per Morberg Kolbulle är jag proffs eller ”Världsmästare” på kolbullar och Morberg fick själv lära sig att steka Värmländska Kolbullar.
Vad är det bästa med Skogen i Skolan och hur skulle din vision för Region Värmland se ut?
– Det bästa med Skogen i Skolan är att kunna inspirera elever att söka sig till Sveriges absolut viktigaste basnäring. Det är också oerhört förmånligt att kunna använda skogen som ett pedagogiskt rum, med himlen som tak, skogen som väggar, marken som golv och elden till samvaro. Det är en viktig uppgift att berätta om skog och att träffa alla yrkesmänniskor som jobbar med skogen som råvara samt all högteknologisk förädling. Min vision är att alla elever i Värmland kommer i kontakt med Skogen i Skolan någon gång under sin skoltid, att de har möjlighet att delta på Skogens Dagar i Karlstad och naturligtvis ska de ha provat att plantera ett träd!
Föreningen Skogens styrelse tilldelar Jens Meyer utmärkelsen Silverkvisten
Jens Meyer tilldelades Silverkvisten under Skogen i Skolans Riksmöte 2016.
Här nedan kan du läsa motiveringen.
”Jens är en representant för Skogen i Skolan när verksamheten är som bäst. Han har varit aktiv sedan 1990-talet och är därmed en av de regionssamordnare som varit med längst. Han har uthålligt verkat för ökad kunskap om skogens möjligheter, möjligheter både i pedagogiken, som arbetsmöjlighet och för samhället.
Jens har varit aktiv i arbetet med att utveckla Skogen i Skolans verksamhet och verktyg, bland annat genom att skriva kokboken Mat i skolskogen och som medförfattare till Möjligheter i skolskogen.
Sedan många år arrangerar han Skogens dagar där elever och lärare i årskurs 4 till 6 från hela Värmland får lära sig mer om skog. Och han har sett till att lärarstudenter på Universitetet i Karlstad fått utbildning i utomhuspedagogik.
Jens är pedagogisk, påhittig, seriös och besjälad av att föra ut budskapet att en sysselsättning inom skogen och skogsindustrin är en framtidsbransch för unga idag. Just nu är han dessutom delaktig i produktionen av ett barnprogram som vill ge barnen kärleken till och kunskapen om skogen tillbaka.
Både skolor och skogssektorn i Värmland, men även resten av Sverige, känner ett stöd i Jens verksamhet och på det sättet är han en både enastående och samtidigt typisk representant för de människor som lägger sin själ i att få in Skogen i Skolan.”
Vi önskar Jens Meyer lycka till med det fortsatta, framgångrika arbetet med Skogen i Skolan Värmland!
Mer information
- Kontakta Jens Meyer på e-post: jens.meyer@skola.hammaro.se
- Läs mer om Region Värmland
- Skogens dagar 2016
- Mat i skolskogen – så lagar du mat i skogen, författad av Jens Meyer
- Boken om skogen – en grundbok om skog. Reviderad 2016.
- Allemansrätten – affischer och läromedel
- Övningshäften för lärare och elever
- Svenska träd – faktasidor
- Övningar – att göra utomhus
- Föreningen Skogen – en oberoende förening som verkar för bättre skogar och är engagerade i samhällsdebatten.