Idag importeras det mesta av massan på grund av att certifierad inhemsk skogsråvara inte finns att köpa.
,Nippon Paper Industries CO och Oji Paper Co fick före certifieringsboomen i mitten av 1990-talet en stor del av sitt råvarubehov tillgodosett från japansk skog. Importerad billig skogsråvara har slagit ut den inhemska som inte hängt med i utvecklingen. ,,Papperstillverkarna som även är skogsägare uppmanar andra skogsägare att satsa på ett naturvårdsinriktat, certifierat skogsbruk för att skapa en bättre image gentemot miljömedvetna inhemska konsumenter.
Tanken är att kunna få ut lönsamma sågade produkter ur skogarna.,Ett japanskt certifieringskommité ”The Sustainable Green Ecosystem Council” (SGEC) bildades i juni 2003. Skogsbruket kommer i detta sammanhang att särskilt uppmärksammas. ,För att kunna certifiera sin skogs krävs i vanlig ordning en tredjepart som revisor.,,Nippon Paper var i slutet av 2003 först med att erhålla ett SGEC-certifikat för 670 hektar i Fujinomiya, Shizuoka prefekturen. Företaget avser att certifiera alla sina 90 000 hektar skog i Japan före 2009.
,På grund av den stagnerande marknaden för skogsråvara förlorar företaget årligen 100 till 200 milljoner yen genom inställda avverkningar. (20-30 miljoner SEK).,,Genom att certifiera sina skogar vill företaget att skapa konkurrensfördelar jämfört med importerade skogsprodukter. Målgruppen är miljömedvetna japaner som av chauvinistiska(?) skäl är villiga att betala mer för produkter från inhemsk skog.,,Nippon Paper planerar också att utveckla billiga timmerhus byggda av den egna certifierade skogsråvaran.
,Oji Paper som är Japans största privata skogsägare (190 000 hektar) har hittills certifierat 850 hektar till mars 2004. Även Oji Paper deklarerar att man ämnar fortsätta att certifiera sina egna skogar,
,Översättning artikel i Asahi Shimbuns engelskspråkiga version 23/4 2004
,Ivar Palo,
Läs mer: http://www.asahi.com/english/business/TKY200404230151.html