Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår arrangerar en livesänd konsert

30 oktober 2020 För att liva upp i novembermörkret bjuder Jägmästarnas Förening tillsammans med Skogshögskolans studentkår in till en livesänd lansering av den 12:e upplagan av Skogisvisor från Skogis Kårhus i Umeå. Livesändningen sker den 6 november kl 18 till 19 via Jägmästarnas Förenings Youtubekanal. Tillsammans uppmärksammar vi den fantastiska kulturskatt och skogshistoria som utgörs av Skogis visor och sånger.

Sångboken Skogisvisor har funnits sedan 1918 och är alla jägmästares trogna följeslagare, genom såväl utbildning, arbetsliv som fritid. Det har gått 28 år sedan den senaste revisionen av sångboken – så nu var det dags för en ny upplaga. Vissa visor har skrivits om i en mer modern tappning, andra har fått lämna plats för nya. Men många tidlösa klassiker, som t ex ”Liksom fågeln” och ”Orren” har fortsatt sin givna ställning. Vad passar inte bättre för en lansering av en ny sångbok än att en kör får framföra delar av innehållet? Därför har vi bjudit in Umeå studentkör att sjunga några gamla och några nya sånger ur boken.

Dessutom kommer namnkunniga talare att berätta historien bakom några av klassikerna och sångbokskommittén kommer att berätta om tankarna som ledde fram den 12:e upplagan. Följande talare är bekräftade: 

  • Aleksandra Holmlund, jägmästare och ordförande för Jägmästarna Förening, kommer att hålla öppningsanförande
  • Björn Sprängare, jägmästare och fd ståthållare och VD, kommer att låta oss följa med på en odyssé genom Skogis vishistoria – från 1918 till idag.
  • Erik ”Waffe” Walfridsson, jägmästare och styrelseledamot i Jägmästarnas förening, ska berätta om vistraditioner, ur ett annorlunda perspektiv.
  • Clara Hernblom, jägmästarstudent och Klubbmästare i Skogshögskolans studentkår, kommer att redogöra för arbetet med att ta fram den 12:e upplagan.
  • Johan Freij och Anders Arnell, affärsområdeschef Danske Bank respektive projektledare Sveriges lantbruksuniversitet – båda jägmästare, kommer att avslöja historien bakom skogisklassikern ”Åh Ålidhem” samt berätta anekdoter om svunna tider.
  • Olle Tranberg, jägmästare och doktorand, berättar historien om vem Gerda, som i tackvisan ”Gerda, min lilla Gerda”, var.

Dessa tal varvas med Umeå studentkörs fantastiska sång. Allt livesänds via Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCERdzB-dHppBJbLYtHP0Uhg. Det är bara att surfa in och njuta! På Facebook finns mer information: https://www.facebook.com/events/2667928233537588

– Jägmästarnas Förening och Skogshögskolans studentkår vill med denna satsning liva upp i höstmörkret. Särskilt denna coronahöst är det viktigt att vi inte låter den fysiska distanseringen påverka oss mer än nödvändigt. Vad passar då inte bättre än vacker körsång och intressanta tal? Särskilt när vi vill fira den 12:e upplagan av sångboken Skogisvisor. Framtagande av den nya upplagan visar att skogstudenterna fortsätter att håla vistraditionen levande samtidigt som man moderniserar sådant som bör moderniseras. Vi hoppas på en timme med nostalgi och aha-upplevlser. Vi har valt att framföra visorna som de skrivits ner i sångboken. En del kommer säkert inte känna igen sig i den ursprungliga melodin, eftersom den tenderar att förändras över tid. Säger Patrik Ulvdal, styrelseledamot i Jägmästarnas Förening och projektledare för livesändningen.

Frågor ställs med fördel till Patrik Ulvdal.

Med vänlig hälsning,

Patrik Ulvdal
Jägmästarnas Förening

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb