Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

13 januari 2021 - Vi är ett gäng Jägmästare, två som fortfarande pluggar, en färdig och två programmerare. Vi är tekniskt orienterade och tycker det är mycket intressant hur olika tekniska lösningar kan användas för att öka förståelsen för och tillgängligheten till skogen. Vi startade Ecotype AB – för cirka ett år sen med målet att få ut fler i skogen och öka kunskapen kring den.

Jägmästare skapade Barkborrekollen som ger skogsägare koll

Grundarna, Axel Ljudén och Albin Nyström är kursare och läser just nu fjärde året på Jägmästarprogrammet där de läser master i ”skogsindustriell ekonomi” på SLU i Uppsala. Anton Hammarström är färdig Jägmästare sedan 2015. Han läste i Umeå och numera är GIS-specialist. Olof Holmlund är utvecklare för arkitekturen och det tekniska.

– Jag är distans-skogsägare och hade ett omfattande angrepp sommaren 2020. Hade jag vetat om det tidigare, kanske angreppen inte hade varit lika omfattande, säger Axel Ljudén.

Barkborrekollen är ett verktyg som hjälper skogsägare att få en bättre överblick på sin fastighet utan att själv behöva vara där, vilket kan vara svårt om man äger mycket skog eller bor långt ifrån sin fastighet. Skogen ska helst inventeras från marken men Barkborrekollen fungerar som stöd från ovanför skogen.

– Det fungerar som så att skogsägaren markerar sin skog i kartan. Därefter analyserar vi skillnader mellan satellitbilder för att upptäcka förändringar på skogen. Upptäcker vi en förändring meddelar vi skogsägaren direkt. På detta sätt hoppas vi kunna minska tiden mellan skada och åtgärd. Vi tycker att skogsägare ska använda de olika digitala verktygen som finns där ute för att öka kontrollen av sin fastighet. Det finns många olika bra verktyg!

Barkborrekollen.se är idag enbart ett alarm för skogsägare, men på sikt hoppas de kunna leverera en helhetslösning för skoglig information.
– Vi är på god väg att kunna leverera en digital, ny typ av skogsbruksplan som vi hoppas ska kunna skapa ett värde för er skogsägare. Det kommer förhoppningsvis snart!

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb