Irländsk utomhuspedagogik på LEAFs årliga möte

23 april 2019 Skogen i Skolan ingår i organisationen LEAF, Learning About Forests. Varje år anordnas ett möte för nationella operatörer och det skedde i Castleconnell utanför Limerick på Irland. Under fyra dagar utbytte representanter från 40 länder erfarenheter och deltog i utomhuspedagogiska övningar.

Irländsk utomhuspedagogik på LEAFs årliga möte

NO (nationella operatörer) ansvarar för programutveckling i sitt eget land och kommunicerar med andra NOs om bästa praxis, programidéer och utveckling. Det årliga mötet ger ett perfekt tillfälle att dela idéer och se hur man kan förbättra programmet.

Den irländska koordinatorn Rachel Geary och hennes team med Niamh, Sean och Ray och vår värd An Taisce (den irländska medlemmen i Foundation for Environmental Education, FEE). Konferensen fokuserade på den positiva psykologiska inverkan som LEAFs program har och vikten av att bevisa effekten genom forskning. Deltagarna bodde i Castleconnell utanför Limerick på Irland 26-29/3 2019.

Den internationella skogsdagen uppmärksammades
Höjdpunkterna var onekligen besöken på skolor och utomhusaktiviteterna i strålande solsken vilket var uppfriskande och pedagogiskt. Eleverna planterade inhemska träd vid skolgården och konferensdeltagarna fick plantera 30 inhemska träd i Coillte’s Curragh Chase Forest Park. Området är en blandning av park med planterade träd 0ch naturreservat. Man uppmärksammade därmed den internationella skogsdagen med att plantera träd.

Irland hade endast 2% träd beroende på att man hade fällt träd till förmån för jordbruksmark. Återplantering har sedan dess gjort att man nu har 11% träd.
Varje år har man en Tree Week då elever över hela landet planterar träd.

14:e kongressen för det europeiska skogspedagogiska nätverket i Lettland
Från den 1-4 juli kommer LEAF att delta i kongressen där Lettlands statliga skogar samarbetar med det nationella centret för utbildning på Lettlands och Rigas tekniska universitet. Kongressens tema är ”Designa broar mellan skogen och skolorna”. Hur länkar man ihop utomhuspedagogik och vanliga skolor? Hur kan skogspedagoger och lärare samarbeta när det gäller elevers utbildning?

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb