Ingenjör Broström trivs lika bra på isen som på Stora Ensos kartongbruk i Fors

24 februari 2017 Simon Broström, 26 år, arbetar som processingenjör på Kartongmaskin 2 på Fors bruk. Han är dessutom lagkapten och forward i Avesta BK, som är mitt uppe i det tuffa kvalspelet till hockeyns division 1 Västra. / Stora Enso

Ingenjör Broström trivs lika bra på isen som på Stora Ensos kartongbruk i Fors

På dagarna löser han utmaningar på kartongmaskinen och på kvällarna är det andra utmaningar på isen i Avestahallen som gäller.

”Jag trivs väldigt bra med kombinationen av jobb och hockeyn. Men jag hinner inte så mycket mer än att jobba, träna hockey, äta och sova”, säger Simon Broström och ler.

Skogsbo är moderklubben
Simon är född och uppvuxen i Avesta och hans intresse för hockey väcktes tidigt. Hockeykarriären startade i Skogsbo BK redan som 6-åring. Sedan har han spelat i Avesta BK under ett antal säsonger och även hunnit med spel i Hedemora, Valbo och Tierp innan han 2015 återvände till Avesta BK.

”Det blev naturligt i och med studierna att jag bytte klubbar. Det gav mig värdefull rutin och erfarenhet att spela med olika lag och i division 1. Mitt mål nu är att göra det bästa möjliga med Avesta BK”, säger Simon.

Sommarjobb på bruket
Det är energifrågor som är Simons stora intresse i yrkeskarriären. Detta intresse väcktes under sommarjobben som operatör på pannhuset på Fors bruk.

”Jag insåg hur häftigt, stort och viktigt det var med energifrågor i ett industriföretag. Det är ett ständigt aktuellt ämne och jag kände jag ville lära mig mer. Först var jag lite trevande vad gäller utbildningsval, men när jag väl började läsa till energisystemingenjör vid Högskolan i Gävle kändes det väldigt bra”, berättar Simon Broström.

Hightech-industri
Utbildningsvalet visade sig vara helt rätt taktik för yrkeskarriären. Dagen efter ingenjörsexamen hade han fått en tjänst på Fors bruk som processingenjör på Kartongmaskin 2. Det är nu nästan två år sedan. Han trivs bra på bruket, både med de varierande arbetsuppgifterna och med kollegorna. Simon ansvarar framförallt för att driva olika former av förbättringsprojekt på kartongmaskinen.

”Det finns alltid kluriga problem och utmaningar som ska lösas på en kartongmaskin. Jag jobbar mycket med att försöka hitta en så optimal energibalans som möjligt. Det gör jag genom vara delaktig i arbetet med att förbättra verkningsgraderna på maskinen och effektivisera stödsystemen. För mig som tycker om teknik och processflöden är det ett väldigt roligt och utvecklande jobb. Det är motiverande att det hela tiden finns mer att lära sig, man blir aldrig fullärd. Jag får dessutom jobba inom en hightech-industri och på en arbetsplats där det finns en framtidstro för verksamheten och kartongprodukterna, säger Simon.

Lyckad kombination
Simon tycker det fungerar väldigt bra att kombinera hockeyn i Avesta BK och ingenjörsjobbet på Fors bruk.

”För mig är det roligt att kunna satsa och utvecklas både på jobbet och hockeyn. Man lär sig i båda miljöerna att det är genom samverkan i ett team som man uppnår resultat. Det blir en självklarhet att samarbeta för att finna lösningar på de utmaningar man ställs inför både på isen och på bruket. Jag har dessutom nytta av och får möjlighet att utveckla mina ledaregenskaper i båda rollerna”, säger Simon, som tycker man tydligt märker på snacket på bruket att Avesta är en riktig hockeystad.

”Hockeyn är alltid ett aktuellt samtalsämne. Det är många av kollegorna som vill diskutera hockey”, berättar Simon.

Tufft kvalspel
Nu pågår ett tufft kvalspel innan det i början av april står klart om lagkapten Broström lyckas ta Avesta BK upp i division 1 Västra.

”Det är en lång väg att gå, men vi ska givetvis satsa allt och göra vårt bästa. Det skulle vara häftigt att få vara med och ta Avesta BK upp i division 1”, avslutar Simon Broström.

____________________________________________________________________________
FAKTA:

Namn: Simon Broström
Ålder: 26 år
Yrke: Processingenjör på Kartongmaskin 2 på Fors bruk
Aktuell som: Lagkapten och forward i Avesta BK som kvalar till ishockeyns division 1 Västra
Bor: Avesta
Familj: Sambo
____________________________________________________________________________

FÖR MER INFORMATION: Sara Kvarfordh, PR-specialist, Stora Enso, 070-234 45 90, sara.kvarfordh@storaenso.com          

FAKTA OM STORA ENSO: Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Vårt mål är att ersätta fossilbaserade material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 25 000 medarbetare i över 35 länder och vår omsättning 2016 uppgick till 9,8 miljarder EUR. Stora Enso är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. storaenso.com

FAKTA OM FORS BRUK:
Fors Bruk, utanför Avesta i Dalarna, är en världsledande tillverkare av förpackningskartong för livsmedel och läkemedel, grafisk kartong för bokomslag och vykort samt cigarettkartong. Det finns 530 medarbetare på bruket. Produktionskapaciteten är 410 000 ton kartong per år. Omsättningen uppgår till 530 miljoner EUR.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Fredrik i en ny roll på Biometria
SkogsJobb