Hur sköter man granen så att den inte barrar?

18 december 2008 Så här års får undertecknad många frågor om hur julgranen ska behandlas så att den inte barrar.

Det figurerar en hel del charlataner som kommer med diverse dubiösa råd om än ditt än datt som ska petas ner i julgransfoten: socker, whisky, kopparslantar, salicylsyra, och jag vet inte vad. Det får SkogsSverige ständigt rätta till och lugna oroliga granköpare som förvirrats av dessa granskojare.

Mitt standardsvar blir:

  1. betrakta julgranen som en snittblomma
  2. se till att granen är färsk så att den inte börjat torka redan. Har den det hjälper ingenting -den barrar
  3. utsätt inte granen för temperaturchocker (t.ex -20 till +20 grader) låt den mellanlanda i ett svalare rum innan den tas in i vardagsrummet.
  4. se till att den inte står nära någon värmekälla som element eller kakelugn
  5. såga av en bit av stammen så att skäret är färskt eller tälj av några remsor bark längs ner på stammen, då är ledningsbanorna öpnna och granen kan suga upp vatten
  6. fyll på vatten i julgransfoten
  7. se till att granen har tillgång till vatten hela tiden -låt inte julgransfoten bli helt tom då börjar granen snabbt att torka och det hjälper inte att pytsa på vatten sedan.
  8. det bör räcka för att hålla barrförlusterna på en acceptabel nivå över helgerna.

Att sedan lägga i socker, salicylsyra och kopparslantar eller whisky kan väl den roa sig med som vill. Det är inte nödvändigt. De två mittersta ingredienserna kan man tvingas till om man häller socker i julgransfoten, för då får man en massa svampar och bakterier som med förtjusning glufsar i sig sockret. Då verkar salicylsyra och koppar bakteriedämpande, vilket även spriten gör.

Ivar Palo
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb