Hembygdsrörelsen faller in i miljörörelsens argument

16 november 2012 Sveriges Hembygdsförbund har skickat ut ett diskussionsunderlag om skogsbruket bland landets 2000 hembygdsföreningar. Det är synd om man inte gör en egen problemanalys utan nöjer sig med att falla in i miljörörelsens argument.

Signerat Bengt Ek

Hembygdsrörelsen har tidigare avstått från ett aktivt engagemang i skogsdebatten, trots att skogsbruket i hög grad påverkar kulturmiljön och skadar många fornminnen. Men nu pekar Hembygdsförbundet i sitt dokument (se länk nedan) bland annat på en stickprovsundersökning från Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet som visade att 56 procent av de kända fornlämningarna inom avverkade och markberedda områden blev skadade.

– Hembygdsrörelsen har som en av Sveriges största folkrörelser för kulturarv, landskap och lokalsamhälle en unik roll för att ge röst åt skogslandskapets kulturvärden, skriver konsulent Viktoria Hallberg i förbundets diskussionsunderlag.

Hembygdsföreningarnas paraplyorganisation formulerar inga krav som till exempel Naturskyddsföreningen gör. Underlaget bygger däremot i stor utsträckning på miljörörelsens argumentation och problemformulering.

Det vore synd om man inte kunde formulera sina egna problem. För även om den biologiska mångfalden är ett av många intressen för hembygdsrörelsen så finns det många skogliga utmaningar som är mer explicita för kulturmiljön och inte på agendan i skogsdebatten:
       Ser verkligen dagens skogsreservat och biotopskydd till kulturmiljöns intressen?
       Kan kulturintressena verkligen falla in i miljörörelsens syn på vad som bör skyddas framöver?
      Vilka unika krav ställs på skogsskötseln och skogspolitiken om man vill att skogen i vissa kulturmiljöer ska kunna se ut som på 1800-talet, och inte ”bara” vara så artrik som möjligt?
       Går miljömålen hand i hand med människors längtan efter högstammiga, enskiktade John Bauerskogar?

Problemen med skogsbruket och kulturmiljön löser man långt ifrån alltid med naturvårdens lösningar.

Hembygdsrörelsens nyvaknade intresse för skogsbruket kan tillföra mycket och det är bra att man inleder med ett diskussionsunderlag i stället för färdiga ställningstaganden. Men om hembygdsföreningarna lockas att okritiskt gå miljörörelsens ärenden har man gjort kulturen en otjänst. Debatten om den biologiska mångfalden är redan i gång. Hoppas att hembygdsföreningarna nu självständigt lyfter kulturmiljöfrågan.

 

 

Vill du sköta skogen som på 1700-talet? Boken Skogstokig har 28 förslag på annorlunda skogsskötsel.

Är kontinuitetsskogsbruk lösningen? SKOGEN har sammanställt analyser och skötseltips här.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb