Om du svarar ja, blir nästa fråga
-men är det inte svårt att gå med den.
Julgransfötter är så här års är dock en allvarlig sak som kan få många att dra ner mungiporna. Att justera till ställskruvarna (som ofta kärvar för att man har glömt att smörja dem innan man ställde undan foten efter förra julen) och få granen att stå rak är ingen lek. Just när man tror att man lyckats kommer frun i huset eller något barn och säger_
– pappa, granen står snett!. Då försöker man ställa sin ena fot på julgransfoten och bända granen i önskad riktning. har man tur , vilket sällan händer, fungerar det och granen rätar upp sig. Oftast blir det bara värre och då är det bara krypa in under gran-j…..n och mixtra med de tre ställskruvarna igen.
Det är ingen nackdel att vara två när man ska sätta fast en julgran i en fot. Den ene försöker hålla granen rak och får kåda och vassa barr i händerna, så använd handskar, den andra kryper under granane och rattar på ställskruvarna.
De populära s.k kungsgranarna erbjuder nya utmaningar. Välfödda och gödslade som de ofta är, har de en mycket grov rotända som är omöjlig att få in i en normal julgransfot utan ett omfattande snicker med kniv och/eller yxa. Se därför till att ha förbandslådan nära till hands..
Det finns en mängd olika modeller på julgransfötter .Här hittade jag ett test från 2004 hos Smartson på några modeller. jag kan dock inte garantera att de finns kvar i marknaden och priserna är säker högre idag. Det finns faktiskt julgransfötter med bara en ställskruv. Desstom finns det julgransfötter med extra vid hals som kan svälja en kungsgransrot. Ska ni skaffa en kungsgran, håll utkik efter en passande julgransfot, så kan ni undvika att blodtrycket rusar i höjden under granuppsättningen.
Ivar Palo