Fredborgsskolan blev Skogens Mästare i Region Mälardalen

25 oktober 2013 Finalen i Skogens Mästare var förlagd till Ösby Naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland. De fyra klasserna gjorde först teoridelen inomhus där de fick besvara frågor om allemansrätten, skogsbruk och olika verktyg. I utomhusdelen ingick att göra upp eld, mäta ett träds höjd, räkna ut volym på en stock och beräkna träd på en hektar. Martin Klenz håller workshops om Skogens Mästare den 29/10 på Skolforum för de som vill vara med i tävlingen nästa år!

Fredborgsskolan blev Skogens Mästare i Region Mälardalen

Inomhusdelen av finalen i Skogens Mästare i Region MälardalenÅtta skolor anmälde sig till tävlingen Skogens Mästare i Skogen i Skolans Region Mälardalen. Anmälningarna kom från Västmanland, Södermanland och Stockholm med sammanlagt 21 klasser och 492 elever. Martin Klenz är kontaktperson för Västmanland och ansvarar för tävlingen.
– Skogen i Skolans läromedel ”Boken om skogen” skickades ut till varje klass och sedan fick  jag in 15 tävlingsbidrag. Fyra klasser gick sedan vidare till final och det är de som tävlar här idag. Jag önskar alla lycka till!

Tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare
Elever får skoglig kunskap i tävlingen som grundades i Region Jämtland. I år pågår tävlinge i Jämtland, Mälardalen, Dalarna-Gävleborg och Västerbotten.

Skogen i Skolan på Skolforum
Vill du prata med Martin Klenz och veta mer? Träffa honom på Skolforum den 29/10 då han håller workshop om Skogens Mästare kl 10.00-10.20 och 13.00-13.20.
Boka in dig på Skogens Mästare
Läs mer om SiS workshops och seminarier på Skolforum

Naturbruksprogrammet Skog på Ösby i Sala

Rolf Gillisson, lärare på Ösby Naturbruksgymnasium i SalaFinalen var förlagd till Säby Naturbruksgymnasium i Sala där Rolf Gillisson har varit lärare i över 30 år.
– Vi har nu 32 elever på den skogliga utbildningen här och det finns över 200 elever totalt på skolan. En del går gymnasieutbildningen här medan andra går en 40-veckors praktisk utbildning i jord- och skogsbruk, säger Rolf Gillisson.

Rolf Gillisson ingick i juryn som bedömde finalisternas resultat. Där deltog också Frida Pihl som är samordnare för Region Mälardalen, distriktschef Patrik Karlsson, Skogsstyrelsen, Gunilla Häggström, SiS Nationella kansli.

Victoria Boström gör två veckors praktik på Skogsstyrelsen och deltog både i juryn samt i de praktiska utomhusmomenten i finalen.
– Jag går ett skogligt basår i Värnamo och kommer sedan att studera på skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.

Victoria Boström, elev på skogligt basår och praktikant hos Skogsstyrelsen Jesper Eriksson, skogsbrukselev på Ösby Naturbruksgymnasium

Jesper Eriksson kommer från Fagersta och går tredje året på Naturbruksgymnasiet i Sala.
Jesper har provat på sex veckors praktik med skotning, manuell avverkning i Norge och fyra veckor på en verkstad i Fagersta.
– Jag vill bli maskinförare hos Sveaskog och det spelar ingen roll om jag får köra skördare eller skotare. När jag tar examen nästa år vill jag jobba med avverkning i Riddarhyttan.

Skogens Mästare: göra upp eld på tid Skogens Mästare: trädmätning
Skogens Mästare: mäta volymen på en stock  

Fyra utomhusmoment i del två av finalen i Skogens Mästare
De fyra utomhusmomenten bestod av att göra upp en eld med eldstål, bomull, papper och stickor. Ett uppspänt snöre skulle brännas av på tid. De andra momenten var att mäta ett träds höjd, räkna ut volymen på en stock och beräkna antal träd på en hektar.

Skogens Mästare: antal träd per hektar

Efter att alla klasser hade gjort utedelarna gick Martin Klenz igenom facit. Juryn räknade ihop resultaten och därefter delade rektor Rolf Levenklöv ut priserna som bestod av prispengar och en pokal.
Prispengar och pokal till finalisterna i Skogens Mästare
Fjärde pris gick till Stureskolan i Arboga som fick ihop 120 poäng och fick 2000 kronor i prispengar. Tredje pris gick till Fryxellska skolan i Västerås, klass 7E som fick 125 poäng och 3000 kronor. Andra pris gick till Fryxellska skolan, 7 F, som fick 130 poäng och 5000 kr.

Första pris och vinnare av Skogens Mästare i Region Mälardalen blev Fredborgsskolan i Åkersberga utanför Stockholm.
– Vi är så glada för priset som kanske går till en resa, sa eleverna.
Skogen i Skolans Nationella kansli och Region Mälardalen gratulerar till vinsten!
 

Andra pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7F från Västerås
Tredje pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7E
Fjärde pris i Skogens Mästare gick till Stureskolan i Arboga

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, Skogen i Skolans nationella kansli
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
Nationella kansliet

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb