Fördjupa dina kunskaper om skog och rovdjur i Järvsö

13 augusti 2013 Anmäl dig till utbildningsdagarna i oktober! I juni ordnade Region Dalarna-Gävleborg en inspirationsdag för ett fyrtiotal lärare i Järvsö. Deltagarna fick information om Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och prövade några övningar från skolskogslådan. Detta var en försmak av utbildningen på Järvzoo den 30-31/10. Det finns fortfarande platser kvar till utbildningen. Skicka e-post till ylva@de5stora.com eller ring på tel: 0651-41172.

Fördjupa dina kunskaper om skog och rovdjur i Järvsö

Inspirationsdagen började med ett kortare teoripass med information om Skogen i Skolan och Rovdjurscentret De 5 stora, skogskunskap på skolans villkor och utbildningsdagarnarna i oktober.

Ett fyrtiotal lärare deltog på inspirationsdagen

Regionsamordnare Lena Åbom berättade om hur Skogen i Skolans verksamhet är uppbyggd.
– Utomhuspedagogik är verktyget för att lära ut kunskap om skog på skolans villkor. Vi arrangerar lärarkurser, ordnar egna skolskogar åt skolor, skogsdagar för elever och studiebesök på industrier och företag.
Information om hur din skola får en egen skolskog

Skogsbrukets kretsloppLena visade Skogen i Skolans koncept med övningar och faktablad som finns på webbplatsen och läromedel om skog som går att att beställa. Beställ läromedel om skog

Region Dalarna-Gävleborg har i flera år samarbetat med Rovdjurscentret De 5 stora och ordnat utbildningar om skog och rovdjur.

– Vad är ett rovdjur? Vår definition är djur som dödar andra djur för att äta upp dem. De 5 stora i Sverige är: varg, lo, björn, järv och människa, sa Ylva Ericson.

Ylva Ericson, Rovdjurscentret De 5 stora

Därefter fick deltagarna prova på en del spindelövningar för att se hur man som lärare praktiskt kan ha lektioner i skogen med sina elever. En hel del av övningarna och verktygen finns i skolskogslådan som går att beställa på Skogen i Skolans webbplats. Beställ skolskogslåda

Övning i att mäta trädets höjd

Fördjupningskurs om skog och rovdjur
Under höstlovet 2013 ordnar Rovdjurscentret och Skogen i Skolan en fördjupningskurs för dig som vill arbeta med skog och rovdjur i skolan. Kursen pågår under två dagar där vi varvar teori med praktiska övningar både inomhus och utomhus. Övningarna passar bra in i den nya läroplanen.
Det finns platser kvar!

När: 30-31 oktober 2013
Var: Rovdjurscentret De 5 stora i Järvsö
Pris: 500 kr inkl all mat samt logi i stugor (frukost ingår inte)
Anmälan: ylva@de5stora.com eller 0651-41172

Mer information

Gunilla Häggström, webbansvarig digitala medier, Skogen i SkolanGunilla Häggström
Webbansvarig Skogen i Skolan
Nationella kansliet

Alla fotografier och filmer är tagna av: Emily Karlsson
 

Övning i att definiera olika trädslag
Övningarna pågick längs stigen som leder runt Järvzoo
Utsikt från restaurangen på JärvzooVägen till Järvzoo och Rovdjurscentret De 5 stora
En permanent utställning finns inne på Rovdjurscentret
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb