Evenemanget Bonden i Skolan ger kunskap om jord och skog till tusentals elever

19 september 2018 Lärare och elever fick följa jordens och skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling och även upptäcka matens väg från jord till bord. Det innehållsrika programmet tog tre timmar och bjöd på en vandring utomhus mellan bemannande stationer med praktiska och teoretiska övningar. Genom besöket på Bonden i skolan på Jällagymnasiet fick eleverna möjlighet att ta del av flera mål i läroplanen och aktiviteten vände sig till elever i årskurs 4-6.

Evenemanget Bonden i Skolan ger kunskap om jord och skog till tusentals elever

Aktiviteten pågick 13-14 september 2018 kl. 9–15 på Jällagymnasiet utanför Uppsala.

Invigning av Bonden i skolan på Uppsala yrkesgymnasium Jälla skedde den 13/9.
– Ett 20-tal politiker, skolchefer och kostchefer dök också upp bl.a. flertalet partiers kommunalråd. Tal av Erik Pelling (s) grundskolechef Ingela Hamlin, säger Per Pettersson, LRF Mälardalens regionordföranden.

– Vi vill sprida kunskap om det gröna näringslivet med fokus på svensk mat och dess mervärden, svensk skog och vad svenskt lantbruk betyder för klimat och miljö. Tanken är att skapa en positiv bild av det svenska jord- och skogsbruket. Långsiktiga mål är att få fler att köpa svenskt och få fler att vilja jobba inom det gröna näringslivet. Det är ett viktigt arbete i storstadsregionen Stockholms, Uppsala och Västmanlands län där 30 procent av Sveriges befolkning bor och nära en tredjedel av landets grundskoleelever och lärarkår finns, säger Helena Isakson.

I maj arrangerade vi två stora Bonden i skolan-aktiviteter i Västmanlands län; på Geddeholms gård utanför Västerås och – nytt för i år – på Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala. I Stockholms län kommer elever på besök till Berga naturbruksgymnasium 26-27 september, säger Sara Danvind.

Skogen i Skolan på aktiviteten Bonden i skolan på Jälla
På skogsdelen av evenemanget deltog Skogen i Skolan med en mängd stationer där eleverna fick lära sig att plantera skogsplantor, se flera av skogens produkter som visades av personal från Mellanskog och eleverna stod i lång kö för att få sitta i en skogsmaskin.
Förutom Skogen i Skolan deltog också Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund som visade våra rovdjur och vilka regler som gäller för jägare vid jakt.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb