Vad innebar det att arbeta med europeiskt familjeskogsbruk?
– CEPF representerar familjeskogsbrukets intressen i Bryssel. I Europa finns 16 miljoner skogsägare som äger 60% av skogarna. Vi förde fram skogsägarens röst gentemot EU och andra organisationer, och verkade för att värna och främja ett hållbart skogsbruk och den privata äganderätten. Våra medlemmar var de nationella skogsägarorganisationerna från länder i Europa, från Sverige är det LRF Skogsägarna. Mitt arbete är numera att ansvara för samhällskontakter hos LRF Skogsägarna.
Varför passar ditt jobb bra för en jägmästare?
– Jag kommer från Uppsala från början och bestämde mig för att läsa till jägmästare efter att ha rest och volontärjobbat ett par år efter gymnasiet. Detta var inte självklart för mig men jag fick upp ögonen för utbildningen efter att ha gjort ett yrkes-test på internet som visade jägmästare som nummer ett för mig! Under utbildningen läste jag kurser i skogspolitik och skaffade mig internationell erfarenhet genom ett utbytesår i Vancouver, Kanada. Jag har nytta av utbildningen i mitt jobb, då jag måste förstå hur skogsbruk och skogssektorn fungerar för att kunna analysera och förklara för beslutsfattare vilka konsekvenser politiska förslag kan få i praktiken. Detta gäller även för nuvarande arbetet hos LRF Skogsägarna.
Vad har Jägmästarprogrammet betytt för dig?
– Det som lockade mig att läsa till jägmästare var bredden på utbildningen. Jag gillade att man fick lära sig om skogen från många olika perspektiv. Du får en helhets-förståelse för en grön näring som är viktig både för Sveriges ekonomi men också för en hållbar global utveckling, där skogen har en självklar roll i omställningen till ett fossil-fritt samhälle. Det är fantastiskt att jobba inom ett område som man verkligen tror på och att vara del av en framtidsbransch.
Vilket tips har du till de som vill bli jägmästare?
– Till den som inte har funderat på att läsa jägmästare ännu, så skulle jag verkligen trycka på att utbildningen ger betydligt bredare möjligheter än man kanske först tror. Det passar den som är intresserad av att jobba med skogen som en förnyelsebar resurs på ett eller annat sätt, inriktat mot exempelvis ekologi, biologi, skogsskötsel, logistik, ekonomi, industri, politik eller vad det må vara. Beroende på ditt intresse finns stora möjligheter att påverka. Dra nytta av bredden i utbildningen och våga sedan profilera dig inom det område just du är intresserad av att jobba inom, genom val av kurser, sommarjobb, ex-jobb med mera. Jag gick inte raka spåret på en av de inriktningarna som fanns, utan skaffade en unik profil genom studier utomlands och genom att plocka ihop kurser jag var intresserad av.
Vi önskar Emma lycka till!
Mer information