Elmia Wood 2017: Skogens veteraner och arborister lockade mässbesökarna

9 juni 2017 ÖSA Historiska förening delar monterutrymme med Skogens veteraner som är en förening för alla som lever av och för skogen. De visar kulturminnen och skogsmaskiners utveckling. Arboristerna visade på möjligheter och utmaningar i sitt yrke. / Elmia Wood, #ElmiaWood

Elmia Wood 2017: Skogens veteraner och arborister lockade mässbesökarna

Skogens veteraner och ÖSA visar kulturminnen och skogsmaskiners utveckling
ÖSA grundades 1913 av bysmeden Jonas Östberg i Alfta och var synonymt med svenska skogsmaskiner av högsta kvalitet under mitten av 1900-talet fram till 1993. Då flyttades verksamheten från Filipstad till Finland för att sedan avvecklas. ÖSA Historiska förening har bevarat minnena från förr. Den hydrostatiska transmissionen var beviset för ÖSA som pionjär inom mekaniseringen. Basmaskin ÖSA 270 lanserades 1973 och var den första maskinen med den tekniken som resulterade i en mjuk körning utan vibrationer. Något som alla maskiner har idag.
Fabriken betydde mycket för orten och hade som mest 700 anställda och ytterligare 700 människor var sysselsatta med kringliggande verksamhet.
På Elmia Wood delar ÖSA Historiska förening monterutrymme och skogligt engagemang med Skogens veteraner. Den senare är en förening alla som gillar och lever av skogen. I montern hittar man ett kulturminne och skogsmaskiners utveckling.

Säkerhet och hög ergonomi behövs i arboristens utsatta arbetsmiljö
I Huqvarnas monter visade arborister möjligheter och utmaningar i sitt yrke. I motorsågarna finns vibrationsdämpare som skyddar armar och händer vilka blir hårt utsatta i samband med arbetet uppe i träden. För att öka ergonomin finns handtagsinlägg i olika storlekar. Det är också lätt att koppla motorsågen till klätterselen, vilket ökar både stabiliteten och säkerheten. TrioBrake är ett säkerhetssystem där kedjebromsen kan aktiveras, inte bara med vänder handled utan även med en tröghetsfunktion och dessutom med högerhanden. Den ger därför ett extra skydd till exempel vid klättrande kast under uppkvistning, eller om arboristen snubblar och riskerar att skada sig på sågen.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb