Elmia Wood 2017: Mikael Wik är vinnare av Guldyxan 2017

9 juni 2017 I 26 år har Guldyxan delats ut till företrädare för svenskt skogsbruk och Mikael Wik från Adelöv i Tranås blev den trettonde pristagaren. Han förärades priset med anledning av att han både försörjer den egna gården och kringliggande bygd med energi från sin vedpanna. Utdelningen skedde på Elmia Wood och förrättare var Magnus Kihlbom, skogsdirektör LRF Skogsägarna. / Elmia Wood, #elmiawood

Elmia Wood 2017: Mikael Wik är vinnare av Guldyxan 2017

Mikael Wik förärades Guldyxan av Magnus Kihlbom, skogsdirektör LRF Skogsägarna

– Energin som vi producerar och säljer åt andra motsvarar vad vi förbrukar i bränsle i våra traktorer och vi är därmed självförsörjande, säger Mikael Wik.

Guldyxan delas ut av tidningen Land Skogsbruk, LRF Skogsägarna och på Elmia Wood, den internationella skogsmässan i Jönköping. Årets jury sökte en skogsägare eller skogsbrukare som bidrar till ett hållbart skogsbruk, dvs att energin från skogen kan tas tillvara och minska koldioxidutsläppen.

Mikael Wik värmer upp den egna gården, ett kycklingstall, kyrkan, församlingshemmet och skolan i Adelöv med ved både från den egna gården och från andra skogsägare i närheten.

Guldyxan 2017– Med det egna virket från skogen räcka får jag ut 150-200 kubikmeter om året till oss själva. Men jag köper också in rötved som andra skogsägare säljer och jag kan ge ett bra pris eftersom vi slipper transporter, säger Mikael Wik.

Veden värmer totalt 5 000 kvadratmeter och ersätter cirka 50 kubikmeter olja som motsvarar 500 000 kilowattimmar.

Han äger 300 hektar skog som är dubbelcertifierad genom Södra. Skogen består av 45% gran, 45% tall och 10% löv. En normal årsavverkning ligger på 1 500-2 000 kubikmeter varav 10% av avverkningen består av energived.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb