Elmia Wood 2017: Åtta hjul och stark motor driver världens största skördare

8 juni 2017 Prototypen heter Tigercat 1185 och är en skördare från Kanada som förmodligen är den största hjulgående skördaren i världen och visas på #elmiawood.

Elmia Wood 2017: Åtta hjul och stark motor driver världens största skördare

Tigercat 1185 visades på Elmia Wood 2017, #elmiawood

Den har utvecklats på önskemål från nordamerikanska kunder till företaget som gärna vill gå över till kortvirkesmetoden men behöver större och robustare maskiner enligt Jon Cooper, produktchef.

Med de åtta hjulen får maskinen maximal framkomlighet och ett lågt marktryck. Den väger 34 ton, drivs av en dieselmotor på 308 hk och är i alla delar helt utvecklad av Tigercat.

Maskinen är extremt robust och lämplig för förhållanden med grova träd och brant terräng. Kranen och skördaraggregatet har separata hydraulsystem för att i varje situation kunna leverera maximalt.

Den unika utformningen på kranen ger utmärkt sikt åt alla håll och hög prestanda. Den klarar skördaraggregat på upp till 2,5 ton med 8,9 meters kranlängd. Gränsen är 1,8 ton med den maximala längden på 11 meter. Det ger möjlighet till avverkning av grövre träd och ger kortvirkesmetoden mer konkurrenskraft även i grova bestånd.

Tigercat är först med att ha en välvd vindruta som klarar en sågkedja som lossnar och kastas mot förarhytten. Detta enligt en ny bestämmelse i kanadensiska British Columbia.

De nya maskinerna som visades var en bandgående skördare LH822D och skotare 1085C. Den senare är i en ny storleksklass med 25 tons lastkapacitet.

Tigercats maskiner är avsedda för marknader med grova träd och helstamshantering där det krävs stora, stabila maskiner och kortvirkesmetod.
Enligt Jon Cooper finns det kunder även i Sverige som uppskattar de stabila maskinerna.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb