Interior Cluster Sweden eller ”Det svenska möbelklustret” bildades 2015 och samlar den svenska möbelbranschen i en organisation. Tankarna går tillbaka till Johan Sjöberg och hans Möbelrike i Lammhult på 2000-talet. Även Värnamo, Tranås och Tibro är starka fästen för möbelindustrin.
– Istället för att varje kommun fokuserar på sig själv vill vi samla ihop hela den svenska möbelindustrin och klustra den, säger Anna Rosenqvist, som är ny vd på ICS sedan februari.
Hon menar att industrin mår bättre av att kroka arm och arbeta tillsammans för att bli kända på en internationell marknad.
– Många företag går bra i dag och har mycket att göra, det känns fantastiskt, men hur ser det ut om fem år? ICS kommer till Trä & Teknik med tre aktiviteter. Den första består av en ny fåtölj ritad av Dan Ihreborn. Men det är inte bara en ny fåtölj, utan stolen rymmer sex produktionssvårigheter, som Stolab i Smålandsstenar har löst, genom ett nära samarbete mellan formgivare, produktionschef och maskintillverkaren.
– Formgivare har ofta blivit tvingade att skala bort saker för att de är svåra och dyra att tillverka. Nu vill vi koppla ihop designern med teknikern för att titta på om de tillsammans kan utveckla vår förmåga att skapa.
ICS kommer också tillsammans med Svenska Mässan bygga en seminariescen med ett antal seminarier för kunskapsspridning.
– Här ska vi exempelvis inspirera människor att titta på fåtöljen och fundera kring vad den innebär för det egna företaget.
Den tredje aktiviteten är en helt ny tävling som ICS utlyser tillsammans med Innovation Square.Tävlingen är öppen för svenska formgivare, som inbjuds att delta med driven design som kräver innovativa lösningar för att kunna produceras.
– Efter en första selektering kommer projektet Innovation Square att matcha och stötta de formgivare och möbelproducenter som vill arbeta tillsammans över gränserna.
Under 2019 kommer också flera workshops att arrangeras för att utmana tankarna kring vad som är möjligt.
Tävlingen kommer att ha en erfaren jury med internationell förankring och resultaten av tävlingen kommer att visas upp under 2020 och få spridning både nationellt och internationellt. Tre fjärdedelar av möbelindustrin har sin geografiska belägenhet i och runt Småland.Klustertanken är inte ny utan liknande satsningar finns i flera länder. Redan finns etablerade samarbeten med kluster i Danmark, Norge, Finland och Italien.
– I slutet av maj gör vi exempelvis en gemensam satsning med Norge, Danmark och Finland på möbelmässan i New York för att visa upp nordisk design, möbler och några svenska innovationer.
I sommar återkommer projektet Swedish midsummer design weekend (SMDW), där internationella arkitekter bjuds in till Sverige för att se den svenska möbelindustrin.
– Vi kan tycka att andra kulturer är exotiska, men faktum är att i stora delar av världen är Sverige exotiskt.
ICS medverkar på tre mässor i Sverige. Trä & Teknik i Göteborg, Möbelmässan i Stockholm och Underleverantörsmässan i Jönköping. Anna tycker att mässorna kompletterar varandra på ett bra sätt. I Stockholm ställer möbelproducenterna ut, i Jönköping underleverantörerna.
– I Göteborg handlar det om trä och teknik. Trä är svenskt och skandinaviskt och mycket handlar om trä inom möbelindustrin. Dessutom finns en hel hall som är sågverk och en annan hall som är tillverkningsmaskiner. Fakta om svensk möbelindustri:
Svensk möbelindustri arbetar främst med inredning och möbler för offentlig miljö
Branschen omsätter: 25,9 miljarder kronor (SCB 2015)… och sysselsätter: 13 045 personer (SCB 2017). Exportvärdet är: 16,6 miljarder kronor (2017)…vilket innebär att drygt 70 procent av svensk möbelproduktion går på export. (2017) |