Den perfekta granen

6 december 2007 För många är det den svåraste stunden på hela året. Att välja ut den perfekta julgranen, som sedan döljs av ljusslingor och glitter i vardagsrummet.

På Stocksätter utanför Linköping har Per Ingmanson precis börjat arbetet med det bästa han vet, att hugga och leverera granar till kunder i Linköping.

Intresset för granar väcktes redan för trettio år sedan när han satte sina första 50 plantor på föräldrarnas fastighet utanför Linköping. I dag levererar han massor av julgranar från egen gård.

Mer arbete med granen

– Jag har arbetat på Skogsvårdsstyrelsen, där skogsvård var en av huvuduppgifterna. Därför vet jag hur man sköter granplanteringar. Klimatförändringar, med längre och varmare höstar och tidigare vårar, har dock gjort jobbet mer arbetskrävande, anser Per Ingmanson.

I det varmare klimatet tenderar granarna att växa snabbare. Det är inte ovanligt att toppskotten blir 60-70 centimeter höga, mot normalt 30-35 cm. Dessutom växer granen på bredden när sidoskotten brer ut sig.

Nästan alla julgranar måste klippas för att inte tappa formen. Formklippning sker på vintern, från oktober till april när träden är i vila. Det här arbetet görs under andra året efter plantering. Annars kan granen bli lika bred som den är lång.

– Ett extremt Kalle Anka-träd vill säkert ingen ha hemma i vardagsrummet, säger Per Ingmanson.

Kungsgranen växer

Den klassiska granen, rödgranen, är fortfarande populärast, men kungsgranen tar marknadsandelar. Den är minst dubbelt så dyr som den vanliga granen, och säljer bra bland annat därför att den inte barrar.

– Efterfrågan på framför allt kungsgranar är större än tillgången, och därför kommer priserna säkert att gå upp med 15 till 20 procent. En nackdel med kungsgranen är dock att den inte doftar, säger Per Ingmanson, som inte själv odlar ÓfingranenÓ utan hämtar hem den från Skåne.

Han gissar att den vanliga granen kommer att kosta omkring 180 kronor, och kungsgranen går på drygt 400 kronor.

Svårt att välja

– Jag tror inte att högre priser kommer att ha någon dämpande effekt på julgransförsäljningen. Vi är inne i en högkonjunktur, och vill folk ha den tätare kungsgranen så köper man en.

Per Ingmansson anser att den effektivaste grankunden är en man mellan 25 och 50 år. Han väljer i regel en gran på fem minuter. Men det finns folk som har svårt att bestämma sig.

– För många är det den svåraste stunden på hela året. Man får beslutsvånda och ångest, ja man går runt och tar upp den ena granen efter den andra, och kan inte bestämma vilken gran man ska ha. Det verkar som det är lättare att köpa hus och bil än en gran som ändå ska slängas efter tre-fyra veckor.

Se <a href="http://www.corren.se/archive/2007/12/6/jho7pho2kx71k69.xml" target="_blank"Länk till Corren.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb