Den 21 mars firar hela världen

8 mars 2016 För tre år sedan beslutade FN att den 21 mars ska vara skogarnas dag. Nu firar skogsbrukare i Sverige – och hela världen. Välkomna på skogstårta till Föreningen Skogens kontor den 21 mars kl 14!

Den 21 mars firar hela världen

Fokus ligger vid allt människan får av välskötta skogar.

– Det här är dagen då hela världen firar de gåvor som skogar och träd ger oss. Och låt oss även fira de ännu obesjungna hjältar som gör en insats för våra skogar, träd och samhällen, säger Jan McAlpine, chef för sekretariatet för ”United Nations Forum on Forests”.
Läs mer om International Day of Forests.

I år har Föreningen Skogen sedan första februari varje dag lyft fram skogsbruket runt om i världen på Facebook. Skogsbruk skapar välstånd runt om i världen, på vissa håll handlar det om industrivirke men en stor del av det skördade virket i världen används direkt för att bygga och elda lokalt.

Lägg till det skogarnas artrikedom, möjligheter att skörda mat, klimateffekten och mycket annat så finns det anledning att fira – och att uppmärksamma behovet av hållbart skogsbruk!

– Vi kommer att uppmärksamma en globalt verksam skogshjälte och vi kommer att göra utspel i debatten för ansvarsfullt skogsbruk, säger Föreningen Skogens vd Bengt Ek. Dessutom välkomnar vi de skogsmänniskor som har vägarna förbi kontoret på Vasagatan 50 i Stockholm när vi äter skogstårta klockan 14 den 21 mars.

Skogen i Skolan och SkogsSverige på internet uppmärksammar också skogsdagen. Det blir intervjuer och reportage från Skogen i Skolans skolskogar. Förhoppningen är att hela skogssektorn deltar i firandet.

Runt om i världen pågår det aktiviteter som visar på vad skogarna ger. Förra året hade man debattävlingar i Bankgkok, ceremoniell trädplantering på Fiji, prövapådag i Filipinerna och fototävling i Italien. President Obama i USA gjorde ett statement om alla värden som välskött skog ger samhället. FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade regeringar, företag och organisationer att gör insatser mot avskogning och för de människor som lever av skogen. I Tyskland utsåg man årets skogshuvudstad och arrangerade pappa-och-jag-dagar i skogen.

Fira du också! Enklast är att visa i sociala medier vad skogen ger dig. Tagga #IntSkogsdagen om du skriver på svenska eller #IntlForestDay på engelska.

Föreningen Skogen rapporterar firandet till FN. Om du eller din organisation har gjort något så berätta det gärna på Skogens Facebook-sida eller på info@skogen.se!

Följ SkogsSveriges och Skogen i Skolans sociala medier där vi rapporterar under den internationella skogsdagen den 21 mars!

Välkomna på skogstårta till Föreningen Skogens kontor på Vasagatan 50 kl 14 den 21 mars!

Visste du?
Skogsarealen ökar i Europa och Asien men minskar i Sydamerika och Afrika.
1,6 miljarder människor är direkt beroende av skogen. Man räknar med 2000 olika lokalbefolkningar vars kultur präglas av skogen.
För många människor i världen är inte virket det viktigaste i skogen. FAO ger ut ett digitalt magasin om ”Non Wood Forest Products”.

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig SkogsSverige
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb