Detta är en forskningsantologi om att hitta nya vägar till en mer öppen och jämställd skogssektor. Det är i diskussionen om vem som får plats, efterfrågas och behövs, samt motiven och villkoren för detta, som förståelsen och processen kan starta. Genom att visa på jämställdhetsbegreppets formbarhet, utmaningar och möjligheter sätter bokens olika texter det praktiska jämställdhetsarbetet i ett nytt ljus och uppmuntrar till nyfikenhet på genusvetenskaplig forskning, dess processer, metoder, resultat och tillämpningar.
Bokens medverkande är:
Andersson, Elias (Umeå Universitet & Sveriges lantbruksuniversitet)
Andersson, Lisa ( Luleå tekniska universitet.)
Appelstrand, Marie (Lunds universitet)
Dolling, Ann (Sveriges lantbruksuniversitet)
Holmgren, Sara (Sveriges lantbruksuniversitet)
Häggqvist, Patrik (Luleå tekniska universitet)
Johansson, Kristina (Luleå tekniska universitet)
Johansson, Maria (Luleå tekniska universitet)
Laszlo Ambjörnsson, Emmeline (Stockholms universitet)
Lidestav, Gun (Sveriges lantbruksuniversitet)
Lindberg, Malin (Luleå tekniska universitet)
Wikman, Kim (Umeå universitet)
Österlind, Helena (Klabböle konsult)
Är du intresserad av att läsa boken går den att köpa på Servicecenter SLU Umeå eller maila elias.andersson@slu.se. Boken kostar 40kr. Du kan också hitta boken digitalt på http://pub.epsilon.slu.se/12903/11/andersson_e_red_151216.pdf
Boken finns också under ämnet Lika villkor på SkogsSverige – https://www.skogen.se/lika-villkor/exempel-pa-jamstalldhetsarbete-inom-skogssektorn
Jämställdhet på SkogsSverige – Lika villkor
Begreppet ”lika villkor” kan definieras som ett samlingsbegrepp för alla frågor som rör diskriminering enligt de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Att arbeta med lika villkor innebär att man aktivt jobbar med att synliggöra orättvisor och hjälpa till att i ett långsiktigt perspektiv se till att alla människor i organisationen trivs och behandlas lika.
Under ämnesområdet Lika villkor hittar du begreppsförklaringar, metoder och verktyg samt information om jämställdhet inom skogssektorn. Dessutom publiceras kontinuerligt nyheter som berör Lika villkor.