Syftet med Nina Petterssons examensarbete har varit att undersöka hur olika aktörer inom skogsnäringen och miljörörelsen ser på jämlikheten mellan skogspolitikens miljömål och produktionsmål. För att svara på detta sattes tre fokusgrupper samman med intressenter från skogsnäringen och miljörörelsen. Deltagarna i fokusgrupperna kom från följande organisationer och företag (i bokstavsordning): Kalmar kommun, Kährs, Naturskyddsföreningen, Skogsgruppen Östergötland, Skogsstyrelsen, Stora Enso, Sveaskog, Sveriges Ornitologiska förening, Sydved, Södra Skogsägarna och Vida Skog. Dessutom har några personer deltagit utan att företräda något företag/organisation: miljöstudenter, privata skogsägare, en biolog samt en skogsmaskinförare.
Den svenska skogen spelar många viktiga roller i Sverige, den är en viktig naturresurs och en stor ekonomisk näring i landet. Skogen hyser en mängd arter och ekosystem som är viktiga av etiska, estetiska och ekologiska anledningar.
År 1994 ändrades Sveriges skogspolitik från att ha varit huvudsakligen produktionsinriktad, till att få jämställda miljö- och produktionsmål. Mellan olika mål kan synergier uppstå, när två åtgärder verkar åt samma håll och därmed får en större sammanlagd verkan än vad de hade haft var för sig, men det är också ett känt faktum att mål som formulerats på övergripande nivå, ibland kan visa sig motsägelsefulla på genomförandenivå. Inom skogen kan detta uppstå både sinsemellan skogspolitikens mål, men även mellan skogspolitikens mål och Svenska miljökvalitetsmål.
Mellan miljörörelsen och skogsnäringen finns både exempel på samarbeten och konflikter. Konflikterna handlar bland annat om i vilka former man ska bruka de svenska skogarna, hur mycket skyddad skog vi har i landet samt om specifika områden där skogsbolag vill avverka och miljörörelse vill att områden ska skyddas.
Skogspolitiken säger att det ska råda frihet under ansvar, vilket innebär att staten lämnar över en del av ansvaret för att skogspolitikens mål ska nås, på de som brukar skogen. Förutom brukarnas ansvar så ska skogspolitikens mål bland annat uppnås genom Skogsvårdslagen och Miljöbalken, olika ekonomiska styrmedel, rådgivning och information samt inventeringar och uppföljningar.
Resultatet av det här arbetet visar att det är svårt att svara på om skogspolitikens miljömål och produktionsmål är jämställda i dagens skogsbruk. Detta är sannolikt också en av anledningarna till konflikter mellan miljörörelse och skogsnäring, samt till konflikter mellan olika politiska mål.
Resultatet visar också att både miljörörelsen och skogsnäringen efterfrågar dialoger sinsemellan. Parterna uttrycker önskan om att ta del av varandras kunskaper och erfarenheter för att föra det svenska skogsbruket framåt.
Mer information
Vill du läsa hela examensarbetet kan du kontakta Nina Pettersson, nina@vaxjotaxi.se.