Alla femteklassare i Mora och alla fjärdeklassare i Älvdalen fick lära sig om skogsbrukets historia under några dagar i september genom föreställningen När storskogen föll. Sofia Sandén, Maria Jonsson och Hugo Emretsson har specialskrivit en föreställning med teater, sång, spel och dans som gestaltar det hårda skogsarbetarlivet i dalaskogarna för 150 år sedan.
Arrangemanget genomfördes av Skapande skola som är ett utbildningsprojekt som kulturförvaltningen i respektive kommun bekostat tillsammans med skolan. Siljansfors skogsmuseum genomförde detta i samarbete med kommunerna och Skogen i skolan.
Omkring 300 barn upplevde dagarna i Siljansfors. I det fina sensommarvädret fick barnen ta del av, förutom föreställningen ”När storskogen föll”, workshop med arbetsdans, guidning i muséet och skapande i skogen.I Särna på Lomkällan innehöll stationerna förutom föreställningen röjning, skogsuppskattning samt skapande i skogen.
Maria Jonsson, Hugo Emretsson och Sofia Sandén spelar i föreställningen När storskogen föll. Foto Bus Karin JohanssMaria Jonsson, Hugo Emretsson och Sofia Sandén framförde föreställningen ” När storskogen föll” som handlade om skogshuggaren Per Nilsson som kom vandrande från Värmland till Dalarna och fick jobba hårt för brödfödan. Fin gestaltning av skogshuggarlivet med teater, finstämt spel och sång som går rakt in i hjärtat.
I föreställningen förekommer historien om den starke skogsarbetaren Stor- Per Svensa. På Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum finns hans skor och förlovningsring till allmän beskådan. StorPerSvensa var enormt stor och stark. Han flyttade ensam en sten ur Fuluälven som låg i vägen för timmerstockarna vid flottningen. Bilden ovan visar ett konstverk av skogens material på Stor-Per Svensa och stenen som han kunde flytta.
Ett timmerlass som arbetshästen drar i skogen.
Arrangemanget gjordes i samarbete med siljansfors skogsmuseum, Mora kommun och Skogen i Skolan.
Foto och text:
Maria Nilsson Regionsamordnare
Dalarna-Gävleborg