Institutionen för skog och träteknik finns i Växjö utbildar cirka 750 studenter varje år. Åsa Rydell Blom är Prefekt och docent i Virkeslära vid Linnéuniversitetet.
– Förutom mitt arbete som chef är jag lärare på kurser som ”Virkeslära” och ”Trämaterial och ytbehandling” forskar jag inom ytbehandling på trä och handleder två forskarstuderande. Skog- och träcentrum syd är ett initiativ för att säkra kompetensbehov och stärka konkurrenskraften inom skogs- och träindustrin där jag är projektledare.
Åsa är gymnasielärare inom matematik, biologi och kemi och har en magisterexamen i Biologi.
– Min magisterexamen var grunden för att så småningom bli antagen som doktorand inom Skogsindustriella produktionssystem där jag arbetade med mikrobiell påväxt och fuktproblematik för utomhusexponerat virke. Jag tog min doktorsexamen 2005. Eftersom jag är nyfiken av naturen och gillar att lära mig nya saker hela tiden, passar ett jobb inom akademin mig väldigt bra. Man utmanas i tjänsten hela tiden och har samtidigt flera olika valmöjligheter inom sin tjänst. Min nyfikenhet var en av anledningarna att jag sökte prefektskapet för snart sex år sedan. Min roll som chef är mycket intressant, rolig och utvecklande för mig personligen.
Åsa Rydell Blom menar att det bästa med hennes utbildning har varit insikten om att det finns alltid mer bakom hörnet.
– Även om jag själv inte från början kommer från skogsbranschen så gick det snabbt upp för mig hur stor och bred den här branschen är. Det finns hur många områden som helst som man kan välja att arbeta inom. Våra studenter arbetar inom allt från skogsinspektor till platschef vid trähusbyggnation. Det är även en växande bransch som kommer att få stor betydelse i strävan till ett biobaserat samhälle – här finns chans att vara med och bidra!
Åsa menar att om hon hade valt utbildning numera hade det säkert blivit någon typ av skoglig utbildning.
– Gärna högskoleingenjör inom skog och träteknik, eftersom jag tycker att det verkar som om deras arbetssätt och utbildningens breda inriktning skulle passa mig. Skogsbranschen är fortfarande väldigt mansdominerad, så fler kvinnor behövs! På våra utbildningar är 50% kvinnor, vilket jag också tycker är väldigt roligt.
Mer information