Det är fortsatt press på både massaveds- och timmerpriserna. Många vill avverka, och många måste göra det på grund av granbarkborreskador. Därför är utbudet stort från skogen. Samtidigt pressas priserna på både pappersmassa och trävaror på den internationella marknaden.
De största sänkningarna ser vi på grantimmer och dessutom finns särskilda listor med ännu lägre priser för barkborrevirke.
Mellanskog hör till dem som har sänkt sina priser. Massavedspriset har sänkts med 20 kronor per fastkubikmeter, talltimret med 10 till 40 kronor per kubikmeter toppmätt och grantimmer med 20 till 40 kronor per kubikmeter toppmätt. Men Mellanskog hade vid SKOGENs pressläggning inte publicerat de uppdaterade listorna med alla nödvändiga uppgifter på sin hemsida. Därför är deras priser inte med i vår jämförelse denna månad.
I norra Sverige har SCA infört en ny sorts listor där priserna presenteras i fastkubikmeter (m3fub) och där tall har ett pris, gran ett. Detta har sänkt priset på tall.
SKOGEN passar i det här numret på att införa en förändring när det gäller priserna i Finland. En reportageresa till Österbotten gav oss lite mer kunskap om hur virke säljs där, vilket gör att vi från och med nu presenterar både rot- och leveranspriser från Finland. Rotpriser kan jämföras med priserna vid en avverkningsrätt i Sverige.
De finländska priserna är liksom de svenska endast grundpriser, men underlaget är större. Även i Finland finns påslag och premier som inte syns i statistiken.
Många ändringar sedan förra månaden, således. Den största syns dock inte i listorna än, nämligen att skogsägarföreningarna Norra och Norrskog planerar att gå samman. Äntligen, skulle man kunna säga. De senaste åren har Norra trängt längre och längre in i Norrskogs område, samtidigt som Norrskog har kämpat med mycket dålig lönsamhet.
Norrskog äger visserligen en hel del skog, men när resultatet under förra årets högkonjunktur blev ynka en miljon kronor blir det övertydligt att något måste göras. Förutom samgåendet meddelas också att Norrskogs sågverk i Östavall läggs ner.
Det återstår att se vad allt detta betyder för virkespriserna. Självklart är det inte bra att det blir färre virkesköpare, men det är inte heller bra med föreningar och sågverk som inte har tillräckligt bra ekonomi för att överleva på sikt.
En sammanslagen förening i norr kan förhoppningsvis på sikt bli en konkurrenskraftig aktör på marknaden som samtidigt sätter småskogsägarnas perspektiv främst. Det vore inte bra om de stora skogsbolagen ensamma fick råda i norra delen av Sverige.
Tio miljoner kubik granskog tros ha skadats av barkborre i Götaland och Svealand under 2018 och 2019, enligt forskare på Föreningen Skogens höstexkursion.
Halland är ett skogslän och Region Halland uppmärksammar det med en skogsdag. Fokus är skogens betydelse för klimatet och näringslivet.
SKOGEN 10/2019