Nu sänks timmerpriserna igen i södra Sverige. Holmen aviserade sänkning den 3 maj, men eftersom de nya prislistorna inte är offentliga vid vår pressläggning syns inte förändringen i listorna. Klart är dock att grantimmerpriset i region Syd och i Uppland sänks med 50 kronor per kubikmeter fub, att talltimmer sänks med 30 kronor samt att kubblistan sänks med 15 till 25 kronor i samma område.
Vida – vars listor SKOGEN inte får tag på – sänkte den 1 maj med lika mycket på timmer, och kubben med 25 kronor.
Förra gången listpriset sänktes i södra Sverige var i januari, då med 15 kronor per kubikmeter fub på tall och 25 kronor på gran. Men påslagen har också sänkts. För grantimmer handlar det om en premiesänkning på cirka 30 kronor per kubik. Sammantaget innebär det att grantimmerpriset nu har sänkts med drygt 100 kronor sedan pristoppen i slutet av oktober förra året.
Sänker Södra också priserna – och därmed även humöret inför stämman den 23 maj? I skrivande stund är detta oklart.
I sågverkens rapporter för årets första kvartal är resultaten fortsatt bra. En försvagad krona har för de exportinriktade företagen åtminstone till viss del kompenserat prisnedgångar på trävarorna.
Men nu kom alltså ändå en sänkning av prislistan i södra Sverige. Anledningen är ett stort utbud från skogen och en ökad konkurrens från andra länder. I södra Sverige finns mycket granbarkborreskadad skog, det har varit högkonjunktur under lång tid vilket ökat avverkningsviljan och det har varit goda avverkningsförhållanden.
I Centraleuropa har skogen varit hårt drabbad av granbarkborrar, med stort råvaruutbud och sänkta timmerpriser som följd. Sågverken i Centraleuropa har haft en outnyttjad kapacitet på sina sågverk som nu utnyttjas och utbudet av trävaror har ökat – vilket ger de svenska sågverken konkurrens.
I övriga delar av Sverige ligger timmerpriset still, även om det inte är samma drag efter timmer som tidigare.
Massavedspriset har inte ändrats i listorna, men råvarutillgången har ändrats från en brist under 2018 till ett överskott. Orsaken är att flera av bruken haft oplanerade stopp. Nu läggs dessutom underhållsveckor in, vilket minskar vedbehovet.
Samtidigt har utbudet varit högt, av samma anledningar som att det finns mycket timmer för sågverken.
Importpriserna på massaved från Baltikum har gått ner rejält sedan toppnoteringarna i augusti och branschfolk säger att påslagen i Sverige inte är lika höga som tidigare. Däremot tror ingen att listpriserna sänks.
SKOGEN 5/2019