Aktivitet

Rovdjurskriget – en resa genom tiderna

2 mars 2012

Information

Datum: 14 november 2012 Tid: 11:00

Arrangör: Skogshistoriska Sällskapet

Redan under medeltiden fanns det en utbyggd organisation för att ”utöda” rovdjuren på grund av den skada de åstadkom på tamboskapen. I och med tillkomsten av jägeristaten på 1600-talet fick arbetet fastare former och likheterna med en miltär operation är slående. Deltog man inte i arbetet kunde man få böter, gjorde man fina insatser fick man medalj eller silverbägare – att döda många rovdjur gav status. För att ytterligare motivera insatserna förtalade man ”fienden”. Uppfinningsrikedomen var stor för att göra arbetet effektivare och
många ytterst grymma metoder togs fram. Staten förde detaljerad statistik på hur många rovdjur som dödades och hur många tamdjur som rovdjuren tog under olika tidsperioder.
Tanken var att utrotningskampanjerna skulle vara ekonomiskt självbärande. I början av 1900-talet, då man nästan lyckats att utrota ”de fyra stora” började samhällets attityd till rovdjur svänga. Detta berodde på det gryende intresset för naturvård och resulterade i att den ena arten efter den andra fridlystes. Med detta som bakgrund kanske vi bättre förstår dagens rovdjursdiskussion?

 Plats: Nordiska Museet, Djurgårdsvägen 6–16, Stockholm. Buss: 44, 69 eller 76. Spårvagn nr 7 och Djurgårdslinjen. Tunnelbana: Karlaplan.
Värd: Nordiska Museet
Föreläsare: Kjell Danell, SLU, Roger Bergström, Skogforsk.
Exkursionsavgift: 150 kr inklusive eftermiddagskaffe.
Anmälan senast den 1 november till: Jan Sandström, tel: 08-656 23 08 eller 070-603 98 11, e-post: jan.g.sandstrom@telia.com.

Visa fler

På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb