Aktivitet

De nyttjade skogen – ljud, toner och musik

12 maj 2014

Information

Startdatum: 26 augusti 2014 Tid: 08:30
Slutdatum: 27 augusti 2014 Tid: 10:00

Kostnad: 1000 kr

Arrangör: Skogshistoriska Sällskapet

Sista anmälningsdatum: 30 juli 2014

Ansvarig: Lars-Olof Österström, Mora, Rune Dehlén, Orsa, John-Erik Eggens, riksspelman från Rättvik

En annorlunda skogshistorisk exkursion i trakterna norr om Siljan ackompanjerad av musik, näverlurar och koskällor.

År 1906 arrangerade Anders Zorn den första spelmansstämman för hornblåsare med bland annat syftet att fånga upp och bevara stämmor och musik som härrörde från fäboddriften i skogarna i norra Dalarna. Under den här exkursionen kommer vi att få återuppleva hur det lät under denna spelmansstämma.

Samling tisdagen den 26 augusti kl 12 30 vid Zorngården i Mora (intill kyrkan). Avslutning onsdagen den 27 augusti cirka kl 14 vid Östra Grunubergs fäbodar.

Dag 1. Vi besöker Zorngården, Anders och Emmas hem i Mora. Därefter tar vi oss vidare till Zorns Gammelgård där Anders Zorn bevarat ett stort antal timmergårdar och byggnader nedflyttade från fäbodarna. Här får vi vara med om ett försök att rekapitulera några inslag från den första spelmansstämman. Vi förflyttar oss sedan till Östra Grunubergs fäbodar, 15 km öster om Orsa, för inkvartering i fäbodstugor. Framåt kvällen serveras en fäbodmiddag ackompanjerad av traktens spelmän. Plus förstås diverse skogliga sångövningar.

Dag 2. Vi vaknar till toner från näverlurar, kohorn och koskällor och får en levande och initierad berättelse om fäbodlivet och om hur skogarna utnyttjades för djurhållning och annat för ett sekel sedan. Avslutning med lunch i det fria som tillagas av exkursionsdeltagarna själva.

Exkursionsvärdar: Lars-Olof Österström, Mora, Rune Dehlén, Orsa, John-Erik Eggens, riksspelman från Rättvik
Exkursionsavgift: 900 kr för medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet, 1 000 kr för icke medlemmar. Priset inkluderar övernattning samt måltider (middag, frukost och lunch).
Anmälan senast den 31 juli till: Rune Dehlén, Koppargränd 20, 794 30 Orsa, rune.dehlen@telia.com, 0730-77 00 23

Vi måste tyvärr dra en gräns vid 45 deltagare. Först till kvarn gäller. Välkomna!

Visa fler

På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb