Skogens dag innehöll klimatfrågor och diskussioner om jämställdhet

28 januari 2019 Jämställdhet är en nyckelfråga för den framtida kompetensförsörjningen inom skogssektorn. Elin Olofsson, jägmästare skapade #slutavverkat och diskuterade ämnet med chefer. Gunnar Wetterberg berättade om historisk äganderätt till skogen och Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige berättade om skogens roll för klimatet. Skogens dag på Grand Hôtel arrangerades av Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, SLU och Umeå universitet.

Skogens roll för klimatet
Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige: – Vi ska visa på goda exempel och därigenom göra folk avundsjuka. Fem viktiga klimatmål är överträffade under Kyotoprotokollets första period, bland annat EU:s och Sveriges utsläppsmål för växthusgas och förnybar energi. Ett mål finns om 70% minskade utsläpp från inrikes transporter.

Jämställdhet är nyckelfråga för framtida kompetensförsörjning
Elin Olofsson, jägmästare, skapade #slutavverkat. Paneldiskussion följde med Elias Andersson SLU, Charlotte Bengtsson Skogforsk, Roger Johansson Svenska Skogsplantor.
– Det finns en maskulin kultur inom skogssektorn som inte blir tillgänglig för kvinnor. Chefens roll är att föregå med gott exempel och samtala. På Svenska Skogsplantor använder man kort med olika dilemman som tas upp på arbetsplatserna för diskussion. Jämställdhet ska finnas med under varje arbetsdag. Härskartekniker har funnits även tidigare men en förråelse verkar ha uppstått numera.

Kunskap om äganderätten till skogen
Gunnar Wetterberg är aktuell med boken Träd.
– Knut den helige drev igenom att allt som inte hörde till någon hörde till Kungen. På det viset tillhörde Allmänningsskogarna Kronan. Viktigt att Kronan hade koll på när nya byar anlades för att kunna driva in skatt. Där började statens anspråk på skogen. Ibland var det marken och ibland var det skogen som var viktigast. Hertig Karl tog in finnar som brände ner skogar o anlade byar. Louis de Geer skapade vapentillverkning genom malmfyndigheter men skogen gjorde det, för där hade vi bränslet till bruken.

Mer information

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb