Mer trävaror till Kina

6 december 2013 Sedan knappt två år har Bergkvist-Insjön ett eget sälj kontor i Shanghai. Där finns Wendy Zhu som säljer trävaror från sågverket i Insjön till flera köpare i Kina och främst möbelfabriker. Gran som nu sågas hos Bergkvist-Insjön passar bra i Kina som ofta har gran varor i sin möbelproduktion vilket inte är lika vanligt i Sverige.

Sedan knappt två år har Bergkvist-Insjön ett eget sälj kontor i Shanghai. Där finns Wendy Zhu som säljer trävaror från sågverket i Insjön till flera köpare i Kina och främst möbelfabriker. Gran som nu sågas hos Bergkvist-Insjön passar bra i Kina som ofta har gran varor i sin möbelproduktion vilket inte är lika vanligt i Sverige.

Suzan Ljungemo som är marknadschef vid Bergkvist-Insjön:
– Det här upplägget med Kina passar oss bra eftersom vi är vana vid affärer i Asien med tanke på vår stora affär i Japan och även trävaror till Kina går i containersystemet med start i Insjön. Logistiken är viktig så den kvalitetsprodukt som vi producerar i Insjön verkligen kommer fram i samma skick till slutkunden.

Satsningen i Kina syftar som i de flesta affärer hos Bergkvist-Insjön till att komma nära slutförbrukaren, verkligen förstå behoven och knyta ihop affärer som blir mer hållbara över tid.
Enligt Peter Eklund, VD för Bergkvist-Insjön, är Kina nu världens största marknad för trävaror och exporten från Sverige är fortfarande liten men växer snabbt. Under januari – september exporterades
175.000 m3sv gran från Sverige och det är inte mer än 4 % av hela exporten av granvaror.

Med det stora intresset som finns i Kina för svenska trävaror har man bestämt sig för att utöka i Shanghai och Anna Xu börjar hos företaget i samband med en stor möbelmässa. Den nya medarbetaren har lång erfarenhet från nordiska trävaror och kliver in i verksamheten som en rejäl förstärkning.

Lars Ljungkvist är chef för Bergkvist-Växjö som förädlar trävaror hos hyvlerier i Småland som sedan distribueras till kunder i Europa, många i Tyskland och Asien. Han säger:
– Nu får vi en rejäl förstärkning i Shanghai och jag räknar med att vi bättre skall kunna motsvara det stora intresse som finns att exportera till Kina. Flera kinesiska besök här i Växjö har uttalat intresse för trävaror från oss. Vår tanke är att med både Wendy och Anna bygga affärer med kinesiska kunder som blir uthålliga så vi kan fungera som en effektiv distributör av trävaror från ett antal svenska sågverk till Kina på samma sätt som vi redan gör idag till t ex Tyskland.

Lars Ljungkvist fortsätter:
– Vi har testat iden att skapa en kanal från ett antal svenska sågverk till marknaden i Kina och har mött ett mycket positivt gensvar. Nu får vi tillgång till toppkrafter att sälja trävaror i Kina och ser verkligen fram emot att skapa affärer – vi startar redan nu på en stor möbelmässa i Shanghai!

Peter Eklund berättar att det är en stor satsning för Bergkvist-Insjön och Bergkvist-Växjö i Kina men räknar med att intresset för trävaror från Sverige består och ser en parallell till Japan som startade för ungefär 25 år sedan.

För ytterligare information
Peter Eklund 070-373 9735,  Suzan Ljungemo 070-534 21 00,
Lars Ljungkvist 070-399 08 93.
Webbplats: bergkvist-insjon.se

Bakgrundsfakta
Bergkvist-Insjön sågar c:a 330.000 m3sv granvaror och har 125 anställda vid anläggningen i Insjön. Köpen av timmer sker av Weda Skog AB som också försörjer Moelven Dalaträ AB som sågar
talltimmer. Sågverkets huvudmarknad är Japan och hela Asien svarar för c:a 60 % volymen som levereras från Insjön där man har tillgång till en mycket effektiv containerterminal som brukas även av Tomoku Hus
AB och Clas Ohlson AB. Andra viktiga kunder för sågverket är limträtillverkare i Europa.

Bergkvist-Insjön finns i samma ägarfamilj som när företaget startade 1926. Bergkvist- Växjö är helägt dotterföretag och har en omfattande distribution av l 00.000m3sv trävaror från många svenska sågverk genom enskilda hyvlerier som förädlar åt Bergkvist-Växjö för export ut i
världen. För Bergkvist-Växjö är Japan en stor marknad men med helt egna produkter som inte konkurrerar med sågverket i Insjön och snarlika affärer finns även i Tyskland, Holland m fl länder och
numera även i Kina.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb