Sätt stopp för biologisk bulldozer

22 maj 2017 Forskare höjer beredskapen mot Phytophthora, en sorts algsvampar som kan angripa nästan alla träd. Nu involveras skogsägare för att kartlägga skador, skriver SLU och tipsar om hur spridningen hindras.

Sätt stopp för biologisk bulldozer

Algsvamparna kallas för ”biologiska bulldozers” – de drabbar skogen urskillningslöst. Namnet Phytophtora betyder just växtförstörare.  Svamparna finns i många olika arter, minst ett hundratal, och kan dessutom bilda hybrider. Det gör att alla träd är i riskzonen även om en del är mer utsatta än andra, enligt SLU Alnarp.

Hittills finns väl dokumenterade angrepp på bok, ek, al och hästkastanj i södra Sverige.

Larmet som satt igång dagens forskning handlade om bokar i Pildammsparken i Malmö 2010.

Det var då Johanna Witzell, forskare i Alnarp, konfronterades med Phytophthora första gången.

– På de släta bokstammarna fanns tydliga stamsår som vi kunde spåra till Phytophthora. Går det långt kan angreppen under barken stänga av näringstillförsel så trädet dör. Men framförallt angrips rötterna, vilket gör trädet instabilt och försämrar upptaget av näring och vatten, säger hon.

Skogsägare är bland dem som kommer att bjudas in till informationsmöten om Phytophthora. De uppmanas då att spana efter skador och lämna in prover för analys.

Den som spanar efter skador kan hålla koll på om trädkronorna glesats ut, om det finns skador på stammen med bark som har lossnat och blödande stamsår och om trädet har små bleka blad eller kanske blåst omkull oväntat.

Skadorna kan dock vara svåra att upptäcka. Ofta är det Phytophthora som inledningsvis försvagar trädet och gör det mottagit för andra skadeinsekter och torka.

– Därmed ligger det nära till hands att de sekundära skadorna antas vara boven i dramat, skriver SLU i sitt nyhetsbrev.

Spridningen över världen sker genom handel med växter. Stora prydnadsträd till parker och rhododendron är kända värdväxter. Algsvampar kan följa med både i jordklumpar eller i själva växten. I plantskolor kan smittan troligtvis spridas effektivt genom bevattningssystem och jord.

Har angreppen fått fäste är det nästan omöjligt att vrida klockan tillbaks.  Därför gäller det att försvåra spridningen. 

Här är forskaren Johanna Witzells tips:

  • Sprid inte jord och kompost från trädgårdar till skogen.
  • Var observant vid köp av trädgårdsväxter, se upp för plantor som ser sjuka ut och har brunprickiga blad.
  • Undvik att dumpa jordmassor i skogen.
  • Phytophthora kan spridas via jordiga stövlar och däck från skogsmaskiner, bilar och andra fordon. Av den anledningen är träd längs leder ofta smittade.
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb