Skogsencyklopedin

pålrot

huvudrot hos många två- och fleråriga örter. Den är uppsvälld, näringsupplagrande och kan tjänstgöra som överlevnadsorgan (vinter, torrtid) hos t.ex. kardborrar, skräppor och många flockblomstriga växter. Hos vissa kulturväxter, t.ex. morot, pepparrot och rättika, är det just pålroten som skördas. Pålrötter är ofta grova och har varierande förgrening. De är även vanliga hos barrträd (tall) och dikotyledoner.

Källa: Skogsencyklopedin, utgiven av Sveriges Skogsvårdsförbund (numera Föreningen Skogen), Stockholm år 2000. Redaktör: Michael Håkansson. På webbplatsen kan tillägg/korrigeringar förekomma.

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Patrik börjar på Skogforsk
SkogsJobb