EXAMEN.

Så vårdas hamlad gamling

8 mars 2017 Vår trädvårdsskola går i mål med tips på hur man tar hand om ett gammalt hamlat träd där hamlingen har upphört.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Ofta skär man tillbaka alla grenar till hamlingspunkten med en gång i syfte att rädda trädet, men om man tar bort för mycket löv- och grenverk tar man även bort all energi från trädet. Det förklarar Vikki Bengtsson som är ekolog på naturvårdsföretaget Pro Natura.
– Om läget inte är akut är det bättre att låta trädet vara som det är, eller beskära ­försiktigt i etapper. Be arboristen börja med den översta delen av kronan, säger Vikki Bengtsson.

Hamlad lindDenna hamlade lind vid Hallstad ängar utanför ­Rimforsa i Östergötland har beskurits av en arborist i första skedet för att dra ned kronan stegvis. Det var cirka 70 år sedan den hamlades sist. Foto: Vikki Bengtsson/Pro NaturaOm grenarna kapas för nära den gamla hamlingspunkten försvinner för mycket blad och grenar på en gång och trädet kan dö. Det ­gäller alla trädslag. Be i stället arboristen reducera hela kronan i etapper. 
– Börja med att ta bort två till fyra meter ur den översta delen för att se hur trädet svarar. Bedöm varje gren separat. Lägg snitt­ytan så att nytt bladverk kan bildas efter beskäringen.  

När trädet har producerat god återväxt är det dags att ringa arboristen igen och fortsätta med nästa beskärningsetapp i kron­reduceringen. Gör likadant som innan, men tänk på att hålla trädet stabilt och lägg inte tyngdpunkten för högt upp. Förmodligen kommer trädet inte att klara av beskärning ända in till den gamla hamlingspunkten, så ha inte det som mål. 

Beskärning av långa, överdimensionerade grenar minskar hävstångseffekten och ökar trädets stabilitet. 
– Använd aldrig skördare för att beskära gamla vanvårdade träd. De tar för mycket av kronan och lämnar kvar för lite bladverk under beskärningspunkten, säger Vikki Bengtsson.

Hon varnar också och säger att man ska vara försiktig med att beskära ask. 
–Askar som är försvagade av bland annat restaureringshamling löper ökad risk att drabbas av askskottsjuka.

Beskär aldrig själv, anlita alltid arborister. Det är lätt att göra fel och förstöra trädet. Många moment är dessutom livsfarliga om man inte har arboristutbildning.

TIDIGARE LEKTIONER
Detta är den fjärde och sista delen i vår artikelserie med tips om hur man vårdar gamla skyddsvärda träd. De tidigare delarna har handlat om frihuggning (SKOGEN 11/2016), beskärning (12/2016) och vård av rotsystemet (1/2017).

SKOGEN 2/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb