Yvonne backar upp företaget

24 juni 2013 Yvonne Persson har delad tur idag. Det betyder att hon först arbetar ett rejält förmiddagspass som undersköterska och sedan har ledigt mitt på dagen. Klockan fyra går hon på igen, och sen slutar hon kvart över nio på kvällen.

Yvonne  backar upp företaget

–Jörgen och jag har varit tillsammans sedan 1982. Då hade han en maskin. Nu har han fått trippel av allt sedan starten av aktiebolaget, säger Yvonne som är en del av styrelsen i bolaget.
Mer exakt betyder det tre barn, tre barnbarn och sex maskiner, samt en lastbil med trailer och en maskinhall på Vist industriområde i Ulricehamn.
–Det är mycket runtomkring själva skogskörandet, förklarar Yvonne. Jörgen jobbar sent på dagarna, och under helgerna ska han slipa kedjor inför veckan och flytta maskiner med trailern. Kanske har en maskin gått sönder, och det ska servas här och där.   
Då menar Yvonne inte den markservice hon själv står för. Som styrelsesuppleant hos en skogsentreprenör får hon inga feta arvoden för att sitta still utan är anställd på tjugo procent för administration.

”Det händer att jag kommer hem på kvällen efter nio
och Jörgen ber mig ta hand om några fakturor, för
de bara måste gå iväg just då, oavsett vad jag har gjort
under dagen. Nackdelen är väl att jag kan göra det!”

Företaget har vuxit rejält sedan millennieskiftet. Yvonne deltidsanställdes i samma veva av aktiebolaget, och arbetar också 94 procent inom handikappomsorgen och trivs med det arbetet sedan mer än tre decennier.
–Jag har aldrig funderat på att sätta mig i maskinen. Man ska inte arbeta för mycket ihop med sin man, säger Yvonne och skrattar.
För det är klart att de jobbar ihop ändå. De gick en bokföringskurs tillsammans, och Jörgen tyckte nog att Yvonne kunde ta hand om bokföringen efter det. Men så blev det inte. Bokföringen sköts av en redovisningsbyrå, men Yvonne betalar fakturor, sköter bankgirots in och ut och ser hur det går för varje enskild maskin. Det är också hon som är den viktiga löneavdelningen.
–Det händer att jag kommer hem på kvällen efter nio, och Jörgen ber mig ta hand om några fakturor, för de bara måste gå iväg just då, oavsett vad jag har gjort under dagen. Nackdelen är väl att jag kan göra det! Det är inte så komplicerat. Men Jörgen tycker inte att han behöver lära sig det …

Medan Yvonne är hemma några timmar mitt på dagen, sitter Jörgen i en maskin och avverkar utanför Borås. Han pratar med SKOGEN i telefonen samtidigt.
–Jag var 18 år när jag blev min egen och hade länge en maskin. Men det blev två omkring år 2000, och sen växte det. Man vill utvecklas och utöka som företagare också.
Jörgen kör själv en maskin på heltid.
–Det är kanske lite för mycket, men jag vill vara med i verkligheten och inte sitta vid skrivbordet. Det som är kul är att köra! I alla fall när allt flyter på som det ska. Det är inte så kul när man ligger och river i en kabelhärva och inte hittar felet, eller när det är svinkallt och hydrauloljan rinner in i armhålan. Då kanske man skulle ha haft ett kontorsjobb istället.

Jörgen sköter också sitt kontor, han öppnar sin post och fakturerar kanske en kväll i veckan, om det inte har varit ett större projekt som faktureras i en klump.
–Hur duktig du än är som förare, om du inte har ordning på dina papper, så fungerar inte företaget. För att fakturera körningarna måste man veta var skördaren har varit och veta allt om jobbet, så just det är svårt för Yvonne, säger Jörgen.
Nu är de sex förare inklusive Jörgen. Han talar varmt om de anställda som är duktigt folk:
–Om du har ett lag som inte funkar, så skulle du få heltidssysselsättning bara med dem. Men jag har bra personer.
Det är tur, för Jörgen arbetar förstås mer än 40 timmar i veckan. Han vågar inte räkna på timmarna.
–Så länge du trivs och har kul, så är det inte farligt att jobba mycket. Fast just idag är det inte så kul, en skotare gick sönder före helgen. Jag försökte få upp den på trailern men det gick inte, på lördagen åkte vi dit med en annan skotare och fick upp den till slut. Sen har jag suttit halva dagen och försökt få tag på reservdelar, och det kommer att kosta runt 100 000, tror jag.

Hemma får Yvonne besök en stund i köket av barnbarnet Melwin, 2,5 år.
–Där har du en kille som skulle kunna vara hos morfar i maskinhallen hela dagarna. En egen hall var Jörgens dröm. Tidigare körde han ibland upp skogsmaskinerna på gräsmattan utanför villan och mekade. Alla slangarna hade han i garaget, innan rörelsen växte. Och vi bor ju i ett vanligt villaområde!  
Nej, Yvonne ville inte bo på landet, utan trivs bra med villan i Ulricehamn. Medan hon intervjuas av SKOGEN lagar hon mat som Jörgen kan värma när han kommer hem. Sedan ska hon tillbaka till den andra arbetsplatsen.

Yvonnes råd till den som jobbar ihop med sin partner:
•Skapa tydliga rutiner
•Prata om annat än jobbet
•Se till att få erkänsla och lön för ditt arbete

SKOGEN 5/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb