Vita mårdhundar utsläppta i norr

18 april 2017 20 vita steriliserade mårdhundar har släpps ut i Norr- och Västerbotten. Dessa ska hjälpa Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt att hitta vilda djur. Därför är det viktigt att de helvita mårdhundarna inte skjuts.

Vita mårdhundar utsläppta i norr

De djur som är bäst på att hitta mårdhundar är andra mårdhundar. Mårdhundsprojektet använder sig därför av vildfångade, steriliserade och sändarförsedda djur för att hitta vilda djur. Men i takt med att de vilda mårdhundarna minskat har projektet fått allt svårare att hitta lämpliga sändardjur.

– Efter ett lyckat försök 2016 vet vi att mårdhundar från pälsfarmar klarar av att anpassa sig till ett liv i det vilda, och har kvar sitt naturliga beteende att leta efter en partner. För att utesluta förväxlingsrisk med vilda mårdhundar har vi i år valt att använda helvita mårdhundar som sändardjur, säger P-A Åhlén projektledare för Mårdhundsprojektet, i ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet.

– Vi har nu släppt ut 20 vita farmdjur. Dessa är steriliserade och veterinärbesiktade. Djuren ska hjälpa oss att stoppa att mårdhundsstammen får fäste i Sverige. Därför vill vi uppmana alla jägare som ser en vit mårdhund att låta den vara. Normalfärgade mårdhundar ska de naturligtvis skjuta ifall de inte har sändare, men de vita är viktiga för att vi ska klara av den utmaning som det innebär att stoppa en art från att etablera sig i landet, säger P-A Åhlén.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb