Skogsvårdaren Inge får Silverkvisten

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Silverkvisten
I snart 50 år har Inge Wästlund från Sunnemo arbetat i och för den värmländska skogen. Skogsvård är Inges hjärtefråga och hans insatser har gett fina och välmående skogar, väl rustade för framtida generationer. I veckan tilldelas han Silverkvisten för sina värdefulla insatser för skogen.

Inge började sin skogliga bana inom dåvarande Uddeholmsbolaget på 60-talet. Han började tidigt inom skogsvårdsområdet och har hela tiden med full kraft förkovrat sig i olika utbildningar, under mottot ”man vill ju inte sluta utvecklas”. Under en period under 80-talet var Inge mycket engagerad i skogsdikning. Från senare delen av 80-talet och framåt har Inge framförallt varit verksam inom skogsvården. Hans kunnande om hur man föryngrar skog är enormt. 

- Få människor har gjort så stora och påtagliga avtryck på det framtida skogstillståndet.  Tack vare Inge Wästlunds enastående insatser, är en god bit av de värmländska skogarna idag betydligt bättre rustade för framtida generationer. Därför känns det väldigt roligt att Inge nu tilldelas Silverkvisten och uppmärksammas för sitt stora engagemang för skogen, säger Per Fenger-Krog, HR-chef för Stora Enso Skog och tidigare regionchef för Stora Enso Skogs verksamhet i Värmland.

Silverkvisten delades ut i samband med Skogsriket Värmlands konferens på Selma Spa i Sunne, den 5 november. Bengt Danielsson, distriktschef vid Skogsstyrelsen i Värmland, delade ut utmärkelsen, å Föreningen Skogens vägnar.

Fakta om Silverkvisten
Föreningen Skogen har i mer än 130 år verkat för bättre skogar och ett effektivare skogsbruk. Inriktningen är ett aktivt och ansvarsfullt brukande och nyttjande av skogen. Föreningen har 8000 medlemmar, framförallt skogsägare, tjänstemän, maskinförare och företagare. Föreningens styrelse delar ut 5-10 silverkvistar årligen till personer som på ett regionalt eller lokalt plan gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk. Priset består av en nål samt ett diplom.

Publicerad:
 • Han förstår trädet med matematik

  Varför är träden långsmala i norra Sverige men inte i Amazonas? Med hjälp av matematiska modeller kan vi öka förståelsen för hur växter och träd växer och hur de reagerar på miljöförändringar. Beräkningsmatematiker Magnus Lindh har lagt fram en avhandling i ämnet.
 • De vill se brinnande träintresse

  Deromekoncernen är nästan ständigt på jakt efter nya medarbetare. Inom det närmaste året räknar de med att anställa ett 20-tal personer med skogs- eller träutbildning. För att få rätt kompetens samarbetar de med skolorna.
 • Annons
 • ”Allt i skogen kan göras bättre”

  DEBATT Sedan jag kom till Skogsstyrelsen har jag upprepat budskapet att ”allt vi idag gör i skogen kan göras bättre”. Det kan låta lite klyschigt, men det är verkligen så jag ser det. Häromdagen såg jag ett exempel på hur sälg, som har så stor betydelse för den biologiska mångfalden, hade kunnat gynnas bättre vid röjning, skriver Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i sin blogg.
 • Annons
 • Skogsägare vill godkänna webbpubliceringar

  Södra och Norrskog anser att skogsägare ska få möjlighet att godkänna webbpubliceringar av deras avverkningsanmälningar. Skogsstyrelsen ska gå igenom frågan på nytt.
 • ”Ge oss frihet under ansvar”

  DEBATT Staten bör ge oss skogsägare fortsatt frihet under ansvar, enligt grunden i gällande skogsvårdslag. När träden växer i 100 år, är det först nu verkan av skogsvårdslagen från 1993 kan börja avläsas. Det skriver Mellanskogs ordförande Karin Perers i vlt.