Så mycket får de i vinstdelning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
På Södras årsstämma i Ronneby beslutades om en vinstdelning på 602 miljoner kronor till medlemmarna. Det kan jämföras med 1 002 miljoner år 2015.

Vinstutdelningen motsvarar 64 procent av resultatet före skatt.

Annons
Annons

På årsstämman omvaldes ordföranden Lena Ek liksom ledamöterna Hans Berggren och Ola Hildingsson med förnyade mandat till 2018.

Kjell Andersson, Pål Börjesson och Ylva Hammargren valdes in i styrelsen enligt valberedningens förslag.

På stämman talade ordförande Lena Ek bland annat om klimatnytta.

- Våra medlemmars växande skogar gör klimatnytta i samhället. Växande skog minskar koldioxiden i luften och i vår industri vidareförädlar vi fibrer och skapar produkter som ersätter oljebaserade varor. En genomsnittlig Södra-skogsgård klimatkompenserar för 40 svenskar varje år, säger Lena Ek i ett pressmeddelande.

Styrelsens pris till Lars-Eric Åströms ära tilldelades Gustav Aulén för hans arbete med att införa systematiskt naturvårdsarbete i Södra.

Emmanuel Erlandsson tilldelades ett stipendium ur Gösta Edströms hedersfond. Han ska utveckla uppföljningsmodeller för att mäta verklig tjänstenytta mellan skogsägarförening, entreprenör och skogsägare.

Christer Segersteéns pris gick till Caroline Bertilsson, student på skogsmästarlinjen i Skinnskatteberg, och Gustav Forslund, student på skogsprogrammet på Ryssbygymnasiet. Båda har visat ett stort engagemang för branschen och uppnått fina studieresultat i såväl teoretiska som praktiska skogliga ämnen.

 

 

Publicerad:
 • Skogsägarförening ordnar kollo

  Kategorier: skogskollo, Södra
  Under sommaren kommer Södra att arrangera nio olika skogskollon. De vänder sig till mellanstadiebarn som får lära sig mer om skogen och vad skogen kan ge både människa och samhälle.
 • Annons
 • Blivande lärare fick skogsinspiration

  Kategorier: Skogen i Skolan
  Den 9-10 maj deltog 200 förskollärarstudenter i Skogen i Skolans (region Östra Götaland) inspirationsdag i bokskogen i Torup utanför Malmö.
 • Jägmästaren som får högre puls av kossor

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  INSPIRATÖR. Plan A var mjölk­bonde, men plan B förde Martina Dalbrink till skogen i stället och så småningom jobbet som chef för Säker skog.
 • Annons
 • Avtal klart för statliga skogsarbetare

  GS och Skogsstyrelsen har tecknat kollektivavtal för statligt anställda skogsarbetare. De två avtalen, VASA-Skog och VISST-avtalet, gäller från 1 januari 2017.
 • FSC sätter spår i Finland

  Kategorier: FSC, skogsbruk i Finland
  Under de senaste fem åren har andelen FSC-certifierad skog i Finland mer än tredubblats. -Vår rapport visar att FSC verkligen kan bidra till att bevara skogens biologiska mångfald och fungera som ett komplement till lagstiftning i Finland, säger Henrik von Stedingk hos Svenska FSC.
 • Annons